Vznikli pred desiatimi rokmi a krátko na to ich objavil americký komik Stephen Colbert. Traja Švédi tak mohli začať budovať svoje elektro-hip-hopovo-swingové impérium. Na vrchole svojich síl prinesú Movits! 16. a 17. februára do košickej Tabačky a martinskej Mestskej scény minuloročný album a najmä tanečnú a párty atmosféru, na akú sa zabúda len ťažko.

Formácia, ktorú tvoria bratia Johan a Anders Rensfeldtovci so saxofonistom Joakimom Nilssonom, pôvodne hrala klasickejšiu formu hip-hopu. Neskôr ich počas párty inšpiroval swing: “Hľadali sme vtedy nový smer. Keď sme počuli túto hudbu, zdalo sa nám, že je to tá pravá cesta. Rozhodli sme sa preto vrátiť do štúdia a všetko sme nahrávali odznova, až kým sme nevytvorili tanečnú hudbu, ktorá robí ľudí šťastných,” vysvetľuje netradičné spojenie žánrov v jednom z rozhovorov multiinštrumentalista a DJ Anders.

Moderné sa tak mieša s odkazom minulosti a funguje to. Po vystúpení v šou u Colberta sa ich album vyštveral na prvé miesto v iTunes a Amazon charte. A kapela sa netají, že by sa na tieto pozície chcela vrátiť aj bez proma od televíznej osobnosti.

Meno Movits! prišlo ako odkaz na postavu zo švédskej liteatúry 18. storočia - Fadera Movitza, alkoholika. Kapela upravila jedno písmeno a vznikol medzinárodný názov, ktorý spája náklonnosť k starej poézii s tanečným pohybom, ktorému sa publikum nedokáže vyhnúť. Sedí to ideálne, frenetické koncerty sa stali poznávacím znamením trojice. Presvedčiť sa o tom mohli aj fanúšikovia na Slovensku, prvý raz už v roku 2012 na trenčianskej Pohode, o rok neskôr aj v Košiciach.

Napriek tomu, že hnacími motormi kapely sú súrodenci, podľa ich slov nedochádza k žiadnym zbytočným konfliktom, špeciálne kvôli tomu, že ich role v rámci Movits! sú rozdielne. "Čo sa týka hudby sme vždy na rovnakej vlne," vysvetľuje spevák Johan. "Pracovať s bratom je výhodné. Ak veci príliš spomalia, vždy môžeme zinscenovať Gallagherovskú bitku, pre fanúšikov a médiá."

Výpravné videoklipy, dokonale vyladené obleky, nápadité aranžmány so štipkou exotickosti švédskeho rapu spôsobili to, že Movits! sú jedným z najhorúcejších exportov krajiny, ktorá svetu priniesla toľko rozlišnej hudby - od Abby cez The Hives, The Knife až po Josého Gonzáleza. Prepásť ich v Tabačke by bolo určite chybou.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nina Šilanová

Súvisiaci interpreti: Movits!