Ani tento rok sme sa nezaobišli bez úmrtí významných osobností našich žánrov. Minulý týždeň nás nečakane opustil Warrel Dane.

Šroty týždňa

Warrel Dane sa do pamäte a sŕdc zapísal najmä ako frontman kapiel SanctuaryNevermore. Bol skvelým spevákom s obrovským rozsahom. V stredu bohužiaľ zomrel na následky infarktu, nepomohlo ani oživovanie a rýchly príchod záchrannej služby. Spevák mal 56 rokov a svoje posledné chvíle strávil v brazílskom São Paulo, kde nahrával svoj druhý sólový album. (pm)


Začiatkom mesiaca musela Katatonia prerušiť svoje európske turné pre zranenie ich gitaristu, Rogera Öjerssona. Situácia je asi vážnejšia, pretože minulý týždeň kapela na svojej Facebook stránke ohlásila krátkodobú prestávku vo svojom fungovaní. To znamená, že zrušený je aj zvyšok ich turné v Nórsku, Nemecku, Španielsku a Poľsku. Veríme, že sa im podarí dať všetko do poriadku a čoskoro sa vrátia na pódiá. (pm)

Magnet týždňa

Či už sa vám Hardwired... To Self-Destruct páči alebo nie, Metallica sa asi nesťažuje. Album sa stal podľa oficiálneho auditu predajnosti najpopulárnejšou rockovou nahrávkou tohto roka, hoci vyšiel ešte na jeseň 2016. Podľa rebríčka Billboard sa z neho tento rok predalo 1,1 milióna kópií, čo je celkom slušné číslo. Za zmienku však stojí, že na druhom a treťom mieste sú Imagine Dragons a Twenty One Pilots... (pm)

Novinky

Smútite za časmi albumov Around the Fur a White Pony? malou náplasťou vám bude kapela Vexes. Aj keď by ma za nálepku „Deftones klon“ nemali najradšej, je to proste tak. Ale nemyslím to zle. Ich novinka Plasticine je fakt dobrá vec so skvelou atmosférou. A aby som netliachal, album Ancient Geometry som si rovno predobjednal na Bandcampe kapely. Doska vyjde na konci februára. (pm)


Ak hľadáte niečo na čo by ste si mohli schuti zahopsať, popozerajte sa po Powerflo (Cypress Hill / Biohazard / Fear Factory...). Debutový album im vyšiel pred pár mesiacmi, pripomínajú sa aj videom ku skladbe Less than a Human. (pm)


Že ste skôr fanúšikom niečoho „oldskúlovejšieho“? Siahnite po bande Turnstile. Hrajú taký tanečný hardcore s nádychom starých čias. Ideálne, keď skúsite ich novinku Generator. Album Time & Space vychádza na konci februára. (pm)


Rovnomenný album Obituary je pre mňa jednou z top nahrávok takmer uplynulého roka (celý rebríček už čoskoro!). Ak ste ho ešte nemali možnosť počuť, mali by ste sa hanbiť. Ale ešte máte šancu. Napríklad aj s videom ku songu Brave. (pm)


Švédi Cult of Luna vystúpili vo švédskom národnom rádiu v rámci benefičného týždňa Musikhjälpen – pomoc hudbou. Dve skladby pri tejto príležitosti boli aj nafilmované a to v nezvyčajne štedrom osvetlení. Post-metalisti, ktorí sú na koncertoch vždy chránení minimom svetla a stenou dymu, tu pôsobia trošku zraniteľne, no nemenej profesionálne. Okrem nižšie uvedenej Owlwood zahrali aj Passing Through, s vokálmi gitaristu Fredrika Kihlberga. (ak)



Rakúski tragickí romantici Harakiri for the Sky predstavili estetické lyric video k skladbe You are the Scars. Umelecká kaligrafia je to jediné, čo Vás môže na klipe zaujať vizuálne. Hudobne je to veľmi romantický emo metal, ktorého tragiku podčiarkuje i text o láskach dávno minulých. Úprimnosť viedenským chlapcom nechýba. Štvrtý album zvaný Arson im vychádza 16. februára. (ak)


Za to lyric video blackmetalistov Watain vo svojej jednoduchosti už ťažko zájde ďalej. Vlastne to nie je ani video - to by sa muselo hýbať. Text skladby Sacred Damnation máte nalepený na statickej obrazovke a takto jednoducho kapela pristupovala aj k hudbe. Nový singel z albumu Trident Wolf Eclipse je priamočiarym a surovým blackmetalom bez ozdôbok. Za ani nie päť minút dostanete slušnú masáž a začnete sa tešiť na 5. január. Vtedy kapela svoju šiestu štúdiovku uvádza na trh. (ak)


Industriálni metalisti Ministry budú na svojej novej štúdiovke prudko politickí, pretože ju pomenovali v skutku hlúpo - AmeriKKKant. Prvý singel Antifa má klip v ktorom hlavnú rolu hrajú piercingy zamaskovaného Ala Jourgensena, hemží sa to tam i maskami a zábermi z demonštrácií a rôznymi heslami. Jednoducho je to veľmi angažovaný klip. A strašný klip. Ministry zahrajú na budúcoročnom Novarocku a ich štrnásta štúdiovka bude vonku 9. marca. (ak)


Rocková opera Švédov Therion, ktorú prídu predstaviť aj do Bratislavy, má otrasný obal a dĺžku trvania tri hodiny. Ťažko povedať, na čo sa teším viac. Kondícia kapely je po vydaní coververzií francúzskych šanzónov otázna. V opere Beloved Antichrist vraj vystúpi 27 rôznych postáv a my sa už 2. februára dozvieme, či to množstvo gýču bude v danej stopáži únosné. V klube MMC 14. marca budeme snáď počuť aj nejaké tie známejšie starinky. (ak)

Nemecká kapela Long Distance Calling začiatkom februára vydáva novinku Boundless a  vyráža na európske turné. Šiesty album post-rockerov uvádza deväťminútová atmosférická náladovka Out There s prírodne ladeným videoklipom. Po predošlých experimentoch s vokálmi sa Münsterská formácia vracia k základom tvorby, ktorá ju definuje – inštrumentálne gitarové kresby na pozadí tvrdo rockujúcej steny, ktorá zaujme a nepustí. V rámci šnúry sa kapela predstaví aj blízko nás – 9. marca vo Viedni a o deň neskôr v českej metropole. (ak)


Berlínsko-švajčiarski The Ocean Collective oslavujú desaťročnicu od vydania ich prelomovej štúdiovky Precambrian. Konceptuálny album inšpirovaný zemskými sférami vyšiel v novembri 2007 a fanúšikom post-metalu svojou unikátnosťou vyrazil dych. Takmer hodinu a pol trvajúca „metalová opera“ okrem základnej šestice zamestnala aj ďalších zhruba 10 vokalistov a tiež Berlínsky filharmonický orchester. Jednoducho jedno výrazné dielo slávi narodky a kapela si ho pripomenie na akcii Doom over Leipzig 2018, kde ho celé zahrá naživo. Samozrejme nechýbajú ani novučičké vinylové edície, ktoré sa dajú zohnať na webe Pelagic Records. (ak)


Haluz týždňa

Glenn Danzig je ďalším interpretom, ktorý vyhlásil vojnu mobilným telefónom na koncertoch. Všetci účastníci, ktorí si zakúpili lístok na pripravovaný koncert Misfits v Las Vegas, dostali email s inštrukciami. Podľa neho budú musieť pri príchode do koncertnej haly svoj mobil zamknúť do špeciálneho obalu a naspäť ho dostanú až po koncerte. V prípade potreby budú na mieste konania špeciálne odomykacie zóny. Ako sa dalo čakať, reakcie fanúšikov sú zatiaľ veľmi negatívne. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: FB.com/Katatonia

Súvisiaci interpreti: Katatonia, Nevermore