"Sedem nových zverejnených mien na čele s The Lumineers a Sigrid ukazuje veľkú žánrovú pestrosť, ktorá je Colours of Ostrava vlastná: od folk-rocku, cez pop, severský mystický folk, divoké ska, punk či gypsy hudbu až po dychovku v rytme techna. Spoločné majú to, že ponúknu návštevníkom skvelé koncertné zážitky," sumarizuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Austrálska speváčka a skladateľka Toni Watson, alias Tones and I je objavom roka na medzinárodnej popovej scéne. Svojimi skladbami Dance Monkey a Johny Run Away omámila fanúšikov a dobyla hitparády nielen doma v Austrálii, ale aj v ďalších 22 krajinách sveta. V UK Charte je s prvou menovanou skladbou na vrchole nepretržite už 11 týždňov, čím sa zapísala do histórie a prekonala rekord medzi ženskými sólovými interpretkami. Doterajšie 10-týždňové maximum dosiahli v roku 2007 Rihanna s hitom Umbrella a pred ňou aj Whitney Houston s filmovým megahitom I Will Always Love You (1992).

Iba 19-ročná bývalá buskerka, ktorá prespávala svojho času v dodávke, to berie so sympatickým nadhľadom: "Je to pekný pocit, keď človek vie, že ľuďom nevadí počuť trochu Tones, napríklad cestou do školy alebo inde." Viac ako 370 miliónov prehratí videoklipu Dance Monkey na Youtube za necelých šesť mesiacov a ďalšie stovky miliónov streamov v ostatných hudobných službách hovoria za všetko.


23-ročná nórska speváčka a skladateľka Sigrid ako druhá najmladšia presvedčivo vyhrala v BBC Music Sound of 2018. Získala Norwegian Grammy Awards, stala sa miláčikom davov v Glastonbury aj na Coachelle a vystúpila počas predávania Nobelovej ceny mieru. Predtým, ako vydala debutový album Sucker Punch, v rebríčkoch bodovali virálne hity Don't Kill My Vibe alebo Strangers. "Som rada, že môžem veriť sama sebe a robiť to, čo mi vyhovuje. Ja sa nezmením, aj keď si niekto myslí, že by som mala," tvrdí sebavedomé dievča, vystupujúce najčastejšie v tričku, džínsoch a teniskách.


Americkí folk-rockeri The Lumineers píšu skladby s nákazlivými melódiami a silnými textami. Pripomínajú podstatu pesničkárstva - dôveryhodné rozprávanie príbehov. S hitom Ho Hey dobyli v roku 2012 svet, znel z rádií, reklám i televíznych seriálov. Spevák a gitarista Wesley Schultz, bubeník Jeremiah Fraites a donedávna aj violončelistka Neyla Pekarek, ktorú po novom vystriedala huslistka Lauren Jacobson, získali právom nominácie na Grammy. Barack Obama ich dvakrát pozval do Bieleho domu a U2 alebo Tomovi Pettymu predskakovali na koncertoch. Medzi ich úspešné skladby patrí aj The Hanging Tree, ktorú zložili pre film Hunger Games.


Do Ostravy príde z Nórska okrem Sigrid aj kapela Wardruna. Unikátny hudobný projekt skladateľa, speváka a muzikanta Einara Selvika alias Kvitrafna čerpá z vášne pre severskú mytológiu a spiritualizmus. Inšpirovala sa pohanskou runovou abecedou futhark, ktorá ukrýva múdrosť severských národov. V epických skladbách vystavaných na pohlcujúcich melódiach, zborových hlasoch, zvukomalebnosti neznámych jazykov, drone music a bubnovaní sa zrkadlia dávne tradície a viacero z nich otvára univerzálne témy o komunikácii človeka s prírodou a vesmírom.


Nemeckú zostavu Meute s podtitulom Techno Marching Band tvorí jedenásť hudobníkov - dychári, bubeníci a hráč na marimbu. S neuveriteľnou presnosťou nielen na pódiu, ale aj v uliciach či na námestiach hrajú techno a house skladby od známych autorov tanečnej hudby - napríklad Laurenta Garniera, Flume, Trentemøllera alebo Disclosure.


Ruskí The Hatters si razia cestu svetom svojou "Russian gypsy punk folk street alco-hardcore" hudbou. Povestní sú šialenými a humornými vystúpeniami, počas ktorých na pódiu púta pozornosť obria balalajka. Sedemčlenná skupina zložená z divadelníkov, romantikov, punkáčov a milovníkov Balkánu má silnú oporu v legendárnom srbskom režisérovi Emirovi Kusturicovi, tvorcovi niekoľkých ich klipov.


Ska-punkoví Bazzookas z Amsterdamu, ktorí sú aj u nás dobre známi vďaka festivalu Pohoda, už 10 rokov úspešne brázdia Európu so žltým školským autobusom. Na Colours of Ostrava sa vrátia po piatich rokoch s novým albumom, novou šou a ešte bláznivejšími nápadmi. "Naša energia vychádza zo srdca a duše kapely. Všetko iskrí. Nezáleží na tom, či ste muž, žena, mladý, starý, krásny, škaredý, malý alebo veľký, Francúz, Belgičan, Nemec alebo Holanďan, rovnako ako naše ska zo všetkých kútov sveta a zo všetkých dôb začnete tancovať," odkazuje spevák Bass Barnasconi.


Devätnásty ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 15. do 18. júla 2020 opäť v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc. Program na 24 vonkajších aj krytých scénach ponúkne viac ako 450 bodov. Okrem koncertov viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel, taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprevádzajúce aktivity.

Informácie redakcii Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout, PR manažér festivalu Colours of Ostrava. Text správy sme upravili.

Foto: Youtube / Screenshot