Americký spevák Gary Jules a skladateľ Michael Andrew obsadili pred 20 rokmi britský vianočný singlový rebríček zádumčivým, melancholickým coverom skladby Mad World, ktorá bola súčasťou soundtracku k filmu Donnie Darko. Stal sa populárnejším než originál z dielne Tears for Fears, ktorí sa na základe toho rozhodli zmeniť spôsob, akým skladbu dovtedy hrávali na koncertoch.

Teraz, 20 rokov po vydaní ikonickej coververzie, sa Gary Jules rozhodol túto nádhernú skladbu znova pripomenúť, a to v ešte intímnejšej verzii, avšak so zachovaním základných prvkov, ktoré ju preslávili. "Je ťažké uveriť tomu, že tento mesiac je to 20 rokov, odkedy sa naša verzia tejto brilantnej piesne Tears for Fears stala nepravdepodobnou vianočnou #1 v UK. Ako sa to stalo a prečo zostala pesnička tak dlho populárna?" pýta sa Gary Jules v úvode svojho príspevku na sociálnej sieti.

"Pamätám si, že jeden dídžej v Birminghame (UK), ktorý so mnou v roku 2003 robil rozhovor, sa pýtal divákov: 'Čo vás na tejto piesni dostalo?' Zvolala žena, ktorej meno by som si tak rád pamätal, a povedala – 'Dáva mi to povolenie nebyť ok, a vďaka tomu sa cítim viac ok.' Nikdy som na to nezabudol."

Začiatkom nového roka vyjde Mad World aj na pripravovanom albume Alive! in Los Angeles Vol 1., na ktorom Jules aktuálne pracuje. "Ľudia sa ma pýtajú, či už ma nebaví spievať to. Nie, v skutočnosti cítim obrovskú zodpovednosť, stále, byť prítomný a 'v nej' zakaždým, pretože viem, aké je to dôležité pre toľkých ľudí. Dúfam, že táto nová live verzia Mad World z nadchádzajúceho Alive! in Los Angeles Vol 1 pripomína, aká je nadčasová a aká dôležitá je živá hudba, teraz viac ako kedykoľvek predtým. Všetko najlepšie k 20. výročiu, priateľu, stále som tvoj najväčší fanúšik," vyznal sa spevák.

Na otázku, čo stojí za popularitou tejto coververie, má odpoveď aj jej interpret: "Pieseň dáva ľuďom povolenie premýšľať, sedieť v chaose, strate, zmene a (dúfajme) nájsť krásu a komunitu uprostred izolácie. Cítim to tiež vždy, keď to spievam, dokonca aj po 20 rokoch. Nastavuje perfektný tón pre súčasný stav sveta a je počas týchto Vianoc rovnako dojímavá ako kedykoľvek predtým."

"V posledných rokoch došlo k tak rozsiahlym stratám, toľko chorôb a izolácie, také násilné a dramatické otrasy vo svete a v osobnom živote ľudí, vrátane mojej rodiny a mňa. Mám pocit, že príbehy a hudba, a najmä živá hudba – ľudia, ktorí sa stretávajú, aby si vypočuli príbehy a uvažovali – sú kľúčom k uzdraveniu ľudstva a umožňujú nám pamätať si samých seba," priblížil Gary Jules v oficiálom vyhlásení.

"Pre mňa ako interpreta a rozprávača je dôležité, aby som sa vrátil k svojej časti spomínania, liečenia. To je dôvod, prečo robíme túto sériu veľmi intímnych albumov Alive! naživo v štúdiu – podeliť sa o príbehy a skúsenosti v intímnom, autentickom prostredí, od človeka k človeku. Pre mňa bol Mad World jasným miestom, kde začať. Vždy som sa cítil ako šťastný opatrovateľ niečoho oveľa väčšieho, niečoho, čo má skutočnú hodnotu, čo patrí všetkým a nikomu. Cítim hlbokú zodpovednosť vykonať to (a zažiť to) naživo, pred skutočnými ľuďmi, so všetkým nebezpečenstvom a nedokonalosťou."

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Facebook.com/garyjulesmusic, Nme.com)