Piatkové Legendy popu boli venované šansonierke veľkého formátu Hane Hegerovej. Speváčke, ktorá síce pred rokom a pol oficiálne ukončila svoju hudobnú kariéru, no hity, ktoré svojimi interpretáciami preslávila, sú nesmrteľné. Stačí spomenúť skladby Čerešne, Levandulová, či Lásko prokletá a každý hneď vie, o kom je reč.

Speváčka, ktorá právom patrí k popredným osobnostiam slovenskej a českej hudobnej scény, sa hudobno-zábavnej televíznej šou síce osobne nezúčastnila, no svojich priaznivcov pozdravila prostredníctvom telefonického rozhovoru. "Mám vás rada," povedala im. A čo odkázala svojim mladším kolegyniam, ktoré v tento večer spievali jej skladby? Jej rada bola prostá: "Treba spievať hlavne srdcom."

Účinkujúci si to vzali k srdcu a treba pochváliť aj produkciu relácie, ktorá pre tento večer vybrala interpretov skutočne starostlivo. Na pódiu sa totiž počas večera predviedli speváci a speváčky, ktorí už majú čo-to odspievané a svojimi vystúpeniami sa postarali o dôstojné vyjadrenie úcty slávnej speváčke. V Legendách popu už značne opozerané tváre z talentových speváckych súťaží tentoraz priestor nedostali, dominovali najmä speváčky a herečky v jednej osobe, rovnako ako je to aj v prípade Hany Hegerovej. Zostava interpretov bola teda skutočne hodná tejto legendy, zamrzela snáď len neúčasť Szidi Tobias, ktorá má vo svojej hudobnej tvorbe a prejave k Hegerovej taktiež blízko.

Prevažne ženský večer spravil reklamu muzikálovej scéne

Večer otvorila Katarína Hasprová, ktorá interpretovala pieseň Milord. Život jej vdýchla okrem spevu aj hereckými prvkami, ktoré vniesla do svojho prednesu. Glosátora Milana Lasicu však ešte viac oslnil výkon muzikálovej herečky a speváčky Kristíny Turjanovej, ktorá si slávne dueto Tak aby jste to věděla zaspievala so svojím hereckým kolegom Pavlom Plevčíkom. Sympatická dvojica do vystúpenia okrem kúska hereckého talentu vložila aj sviežu mladícku energiu, ktorá práve tejto piesni mimoriadne svedčí. Turjanová, ktorú väčšina divákov pozná najmä z televíznych seriálov, mala vďaka Legendám popu možnosť ukázať širokej verejnosti svoje nesporné spevácke kvality a využila ju naplno. Jej dueto s Plevčíkom, ale aj ďalšie vystúpenia, tak boli skvelou reklamou súčasnej slovenskej muzikálovej scéne, ktorá bežne v hlavných médiách nedostáva príliš veľký priestor.


Veľmi vkusné a precítené vystúpenie ponúkla Zuzana Mauréry. Jej intímne podanie piesne Lásko prokletá spôsobilo v sále absolútne ticho, pretože diváci i glosátori so zatajeným dychom vnímali každý jeden tón vychádzajúci z jej úst. A napriek tomu, že po vystúpení herečka a speváčka skromne upozornila na to, že šansón nie je štýl, v ktorom sa bežne pohybuje, patrilo jej vystúpenie k jedným z najlepších. Jednu z najznámejších skladieb Čerešne prišla zaspievať pôvodná interpretka tohto hitu Zuzana Kronerová. Pieseň pritom v Legendách popu nezaznela po prvýkrát. V tretej sérii programu si ju v kole venovanom spomienke na Jara Filipa zaspievala Zuzana Smatanová.

Záver večera patril azda najväčšiemu hitu, s ktorým sa spája Hegerovej meno - piesni Levandulová. Dueto si spolu zaspievali Lucia Šoralová a František Kovár. Musíme však povedať, že dušu tejto piesni vdýchla iba Šoralová, ktorá ju zaspievala excelentne, podobne ako predtým sólovo skladbu Můj milý málo milý je. Slovenka žijúca v Prahe včera jednoznačne potvrdila slová tých, ktorí ju označujú za Hegerovej nasledovníčku. Herec František Kovár však za ňou výrazne zaostával, a tak bol záver trochu rozpačitý. Ďalšie videá si môžete pozrieť na konci článku, záznam celého večera vrátane zaujímavého rozprávania glosátorov by sa mal onedlho objaviť v archíve STV.


Štvrtá séria Legiend popu bude už budúci piatok o 20:10 pokračovať hitmi Dalibora Jandu. Medzi tie najväčšie, ktoré určite odznejú, patria piesne HurikánKde jsi? či Oheň, voda, vítr. Mená interpretov, ktorí si tieto hity na chvíľku požičajú pre seba, zverejníme počas týždňa.





Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Exclusiveagency.eu

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová