Príbeh 71-ročnej Američanky, ktorá dostala prezývku Krstná mama bubnovania (Godmother of Drumming), je dôkazom, že človek, ktorý na sebe maká, sa môže stať známym v hocijakom veku. I keď Dorothea Taylor na svojich "15 minút slávy" čakala trocha dlhšie, teraz si to právom užíva a spolu s ňou aj jej fanúšikovia. A tých má požehnane.

Dorothea Taylor je seniorka, ktorá sa stala známa vďaka svojmu talentu a nie práve najočakávanejšiemu výberu skladieb, v ktorých ho predvádza. Napriek tomu, že na bicie hrá už od svojich 13 rokov, známou sa stala až predvlani. Do pozornosti sa dostala v januári 2020 vďaka prerábke skladby Down With The Sickness od americkej metalovej kapely Disturbed. Video má na YouTube už viac ako 15 miliónov zhliadnutí.

Neskôr prerazila aj na TikToku, kde má viac ako 1,1 milióna sledovateľov. Videá a fotografie zverejňuje aj na Instagrame, kde ju sleduje vyše 354-tisíc ľudí. Jej cover piesne Ain't It Fun od Paramore si všimla aj samotná líderka kapely Hayley Williams, ktorá na Twitteri vyhlásila, že ju miluje a zdieľala jej video.


What's My Age Again?

Dorothea Taylor nie je od pohľadu rockerka v roztrhaných džínsoch a koženej bunde. Je to sympatická, vždy upravená pani v rokoch s trocha prísnym výzorom a dioptrickými okuliarmi, ktorej by ste tipovali serióznejšie zamestnanie, ako napríklad učiteľka, predavačka alebo úradníčka. "Bubeníci majú rôzny vek, veľkosť, tvar či etnickú príslušnosť. Nezáleží na tom, kto je aký dobrý alebo koľko má rokov. Všetci sme členmi jednej bubeníckej rodiny," znie jeden z jej citátov.

Ešte ako tínedžerka sa pridala k zboru vo svojom rodnom Michigane. Svoju prvú sadu bicích dostala na strednej škole a po maturite sa pridala k miestnej kapele, s ktorou hrávala päť večerov v týždni. Ako 17-ročná začala vyučovať hru na bicích na svojej škole a odvtedy v tom príležitostne pokračuje až doteraz. Aktuálne spolupracuje so známou online školou Drumeo, na ktorej kanáli zverejnila aj spomínaný cover od Disturbed. Hrala v rockových a jazzových kapelách, divadelných či cirkevných súboroch, jednoducho všade, kde ju potrebovali. Neodmietla ani skupinu, ktorá hrala polku.

Najnovšie zverejnila video, v ktorom bravúrne zahrala skladbu What's My Age Again? od amerických pop-punkerov Blink-182. Jej umenie sa počúva veľmi dobre a pri pohľade na bubnujúcu babičku sa vám určite objaví na tvári úsmev. "Na to, aby ste začali hrať na bicie, nikdy nie ste príliš starí alebo príliš mladí," vyhlásila v závere videa. Pochválila tiež bubeníka Blink-182 Travisa Barkera za jeho prínos do punk-rocku.

"Zrejme by ste nikdy nečakali, že niekto, ako som ja, bude hrať Blink. Takže čo, Travis Barker, pozeráš?" dodala a mladšieho kolegu vyzvala na bubenícky battle, teda akýsi zápas, v ktorom by si porovnali svoje schopnosti. Uvidíme, či sa k nemu výzva dostane a či ju prijme. Vidieť túto dvojicu vedľa seba za bicími by bol určite jedinečný zážitok.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Drumeo / Youtube

Súvisiaci interpreti: Blink-182