Viac ako 50 rokov po odcudzení basgitary Höfner 500/1 z roku 1961, ktorá bola v tom období nazývaná ako najdôležitejšia basgitara v histórii, sa Paul McCartney dočkal dobrých správ. Nick Wass, výkonný riaditeľ nemeckej firmy Höfner, sa minulý rok spojil s investigatívnymi novinármi, aby obnovili pátranie prostredníctvom výzvy, ktorú zverejnili v Sunday Telegraph.

Basgitara, ktorá bola použitá počas nahrávania prvých dvoch albumov Beatles Please Please Me a With The Beatles, bola ukradnutá v októbri 1972 z dodávky zaparkovanej cez noc na Ladbroke Grove v Londýne. Nick Wass pre Telegraph uviedol, že táto basgitara je viac než len nástroj. "Skutočná hodnota je v jej histórii. Toto je basgitara, na ktorú Paul hral v Hamburgu, v Cavern Clube a v Abbey Road. Preto potrebujeme získať túto basu späť."

Amatérsky pátrací tím obdržal stovky mailov, kým natrafili na toho správneho človeka. Článok si prečítal študent žijúci na južnom pobreží Anglicka, ktorý basgitaru nadobudol ako dedičstvo a pochopil, aký vzácny artikel sa nachádza uňho v podkroví. O pár dní už bola basová gitara späť u svojho pôvodného majiteľa, ktorý vyjadril vďačsnosť všetkým, ktorí sa na tejto pátracej akcii podieľali.

Napriek 50-ročnému zanedbaniu bola basa nájdená so svojimi pôvodnými časťami a bude potrebovať minimálne opravy, kým bude opäť použiteľná. Paul McCarteny bol prirodzene nadšený, že má basu späť vo svojom vlastníctve. "Paul chce, aby bola opravená tak, aby sa na nej dalo hrať. Nechce, aby bola obnovená tak, ako vyšla z továrne v roku 1961, ale aby bola taká, aká je teraz. Zavolal mi, keď ju dostal späť, čo je dosť nezvyčajné. Bol nadšený ako školák. Takže som rád, že nechce nič meniť," dodáva Nick Wass.

Text: Hudba.sk (zdroj: Loudersound.com)