Po albumoch Podpoľanie a Horehronie prichádza tretí štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky s názvom Goralské piesne. Vokálne aranžmány sú postavené na kontraste soulových a folklórnych vokálov. Album vychádza pod hlavičkou labelu PJ Records.

"Samotné nahrávanie albumu sme realizovali na viacero etáp, keďže všetky aranžmá boli vopred znotované. Základná kapela nahrávala naživo. Tvorili ju stálice tohto projektu: Jana Kozáková- spev, Klaudius Kováč – piano, Róbert Ragan Jr. – kontrabas,  basová gitara a Peter Solárik bicie nástroje. Tentokrát som hudobné aranžmá zverila do rúk renomovanému aranžérovi a hráčovi na sláčikové nástroje - huslistovi Stanovi Palúchovi, ktorý pripravil všetky party do nôt a nahral na CD aj husľové party. Vokálne aranžmá si zobral na starosť Peter Dobrík - producent PJ Sounds Studio," hovorí speváčka projektu Janka Kozáková.

Album prichádza v nových netradičným aranžmánoch.  "Hľadal som najprv piesne, ktoré ma niečím zaujmú, nechcel som aranžovať známe a mnohokrát použité veci. No a ďalej pokladám za dôležitý nápad, ten počiatočný impulz, ktorý človeku dôjde (alebo nedôjde),  na ktorom sa dá potom vystavať celá kompozícia. Tiež som spravidla dokomponovával intrá, závery a kontrastné časti," dodal aranžér projektu Stanislav Palúch.

"Pri nahrávaní skladieb sme išli po čistej hudbe a atmosfére. Album sme sa rozhodli nahrať bez použitia samplerov či iných digitálnych zvukov. Používali sme staré mikrofóny a nástroje," dodal producent.

Na album prizvali zaujímavých hostí. "K nahrávaniu som si prizvala skvelých hostí, ako Marcel Commendant – cimbal, Peter Dobrík- vokály, Martin Uherek – saxofón, Jozef Vöröš- trombón, Ondrej Juraši- trúbka. Vokálne aranžmá sú postavené na kontraste soulových a folklórnych vokálov, kežde som potrebovala silné goralské hlasy, na CD som si prizvala  Dievčenskú spevácku skupinu z Hladovky, ktorú tvorí 8 krásnych žien, a to: Viktória Harmatová, Rebeka Harmatová, Zlatica Šuvadová, Lívia Ťapajová, Veronika Belopotočanová, Simona Ogielová, Rebeka Ogielová a Magdaléna Hutlasová," dodala speváčka Janka.

Atmosféru nahrávky podtrhujú krásne ľudové spevy speváčok z Hladovky a rytmicko-harmonické cítenie aranžéra Stana Palúcha, ktorý nenechal nič na náhodu. "So Stanom Palúchom spolupracujem veľmi rád lebo vie presne čo chce a aký bude výsledok," dodal bubeník Peter Solárik.

"Našim cieľom bolo prepojiť goralské ľudové piesne s menšinovým žánrom ako je jazz, zaranžovať a vytvoriť tak nové diela, ktoré rozšíria diapazón slovenskej folklórnej a jazzovej hudby,“ dopĺňa manager projektu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Janka Kozáková.