ÄTNA patrí do kategórie skupín, ktoré sa oplatí zažiť práve teraz, pretože čoskoro im budú klubové pódiá primalé. Vychádzajúca nemecká hviezda predstaví 5. mája v bratislavskej Novej Cvernovke svoj nový, kritikmi ospevovaný album Push Life.


Tvorba futuristicko-popového dua ÄTNA je recenzentmi často opisovaná ako hudobné dieťa, ktoré by mohli mať spolu Grimes a Fever Ray. Ich debutový album Made By Desire z roku 2020 tamojší znalci označili za "začiatok novej kapitoly nemeckej popovej histórie" a na showcase festivale Reeperbahn bol ocenený cenou Anchor Award.

Ich čerstvý druhý album Push Life, ktorý vyšiel 1. apríla, zas prestížny magazín Earmilk označil ako "euforický electro-pop, ktorý znie ako kombinácia umelca, ktorý si potrebuje niečo dokázať, a umelej inteligencie, ktorá dokáže tvoriť tanečné hity na počkanie". A práve nový album príde dvojica 5. mája predstaviť do Novej Cvernovky, kde bude mať jednu zo zastávok aktuálneho turné po siedmich európskych krajinách.



Kapelu ÄTNA tvorí dvojica multiinštrumentalistov – Demian a Inéz, ktorí svojou jedinečnou ľudskou a tvorivou chémiou dokážu dobyť koncertné priestory od najintímnejších klubov až po pompézne sály. Stretli sa v roku 2013 v spoločnej kapele na hudobnej akadémii v Drážďanoch, čoskoro však pochopili, že najlepšie fungujú len vo dvojici.

V roku 2017 im vyšlo debutové EP s názvom ÄTNA, ktorého vkusná tanečná
kombinácia art-popu a futuristickej indietroniky založená na analógových nástrojoch ohromila nemeckú scénu. Na EP nadviazali spomínaným debutovým albumom Made by Desire, s ktorým vyrazili na celoeurópske turné. V roku 2021 vydali v spolupráci s bosniansko-nemeckým producentom Solomunom svoj zatiaľ najväčší hit Tuk Tuk, ktorý legendárny Pete Tong z BBC1 zaradil do svojho výberu "Essential New Tune".


Na Slovensku sa ÄTNA premiérovo predstavila minulý rok v lete, keď bola jedným z headlinerov nitrianskeho festivalu Flaam. Po skvelých ohlasoch sa ju organizátori festivalu spolu s hudobným kolektívom NAA rozhodli na Slovensko dotiahnuť opäť. Ako predskokan sa predstaví mladá slovenská hudobníčka Vanessa Weisz, ktorá zaujala výraznými future-popovými singlami v roku 2021 a momentálne pracuje na svojom debutovom EP.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Redakciu Hudba.sk za organizátorov koncertu informoval Marián Tesák. Správu sme upravili.