Festival a konferencia SHARPE 2024 sa nezadržateľne blíži a organizátori dopĺňajú lineup vystupujúcich umelcov i rečníkov na konferencii. Tento týždeň odhalili ďalších 15 hudobných interpretov, medzi nimi umelcov pôvodom z Islandu, Bangladéša, Chorvátska, Rakúska, USA, Austrálie, Španielska ale aj talentované mladé speváčky zo Slovenska. Známe sú tiež tri vystúpenia otváracieho večera, ktorý vyvrcholí s najostrejšou špičkou slovenskej alternatívy – Kill Your Rap Idols.

"Postupne sa so zverejňovaním programu dostávame do finále. Som veľmi spokojný, ako sa nám aj tento rok podarilo zabezpečiť žánrovú pestrosť. Verím, že si v nej každý návštevník nájde to svoje. Rovnako to platí o konferenčnej časti, kde sa budeme venovať rôznym témam ako je práca s mladým publikom, podpora udržateľnejšieho životného štýlu prostredníctvom vegetariánskej/vegánskej stravy na festivaloch, a tiež keynote diskusii s legendárnym Kevinom Coelom," hovorí riaditeľ festivalu Michal Berezňák.

Islandská hudobná scéna oplýva niekoľkými úspešnými príbehmi lokálnych umelcov, ktorí sa etablovali na globálnej hudobnej scéne. Či sa k nim pridá aj speváčka lúpína (IS), sa ukáže v nasledujúcich rokoch, no na SHARPE festival už teraz prinesie svoj originálny pop inšpirovaný islandským prostredím a introspektívne texty. Zastúpenie ženských interpretiek rozšíri kapela ŽEN z chrovátskeho Zagrebu, ktorá hrá progresívny post-rock a svojou tvorbou pozýva poslucháčov k zamysleniu sa nad témami feminizmu či odmietnutia rodových stereotypov.

Fascinujúcou súčasťou hudobného programu bude aj bývalá dirigentka, v súčasnosti producentka industriálnej techno hudby, NFNR z Kyjeva. Ďalekou a predsa blízkou sa stala kapela The Dharma Chain, ktorej členovia sú z Austrálie, no momentálne pôsobia v Berlíne. Hrajú psychedelický rock'n'roll inšpirovaný (ne)sofistikovanosťou šesťdesiatkového garage rocku a deväťdesiatkového shoegazeu.

Predstaví sa aj mladé rakúske zoskupenie Flunder, ktoré si svojimi experimentálnymi a emocionálnymi piesňami buduje základňu priaznivcov vo viedenských kluboch. Na viedenskej ale aj bangladéšskej klubovej scéne sa angažujú m. (číta sa ako "mwo"), dídžeji a hudobní kurátori, ktorí vo setoch spájajú žánre ako batida, dancehall, bail či funk. Tiež podporujú iniciatívy za prístupné a bezpečné klubové prostredie v Dhake, Viedni a po celom svete. Podnikajú praktické kroky zamerané na inklúziu queer návštevníkov a dekoloniálnu prax.

Nebude chýbať domáce zastúpenie, predstaví sa viacero talentovaných nových tvárí slovenskej scény. Zamatové vokály mladej umelkyne Faye prirodzene vyznievajú v jej neo soulových, R&B a alt-jazzových piesňach za doprovodu kapely. Precízne k svojej tvorbe pristupuje aj speváčka a textárka Vanessa Weisz. Ku každému tracku pristupuje individuálne, pričom hudba je pre ňu terapeutickým nástrojom, ktorým vie otvárať citlivé témy sklamania, smrti aj lásky.

V žánrovej diverzite lineupu sa nezabúda ani na tvrdšie znejúce projekty. Z uličiek bratislavskej DIY hudobnej scény vystúpi punková kapela DETI, kvarteto, ktoré vyvoláva strach a zároveň túžbu priblížiť sa im bližšie vďaka úderným punkovým setom plným minimalistických fuzz riffov. Predstaví sa aj post-blackmetalová kapela Besna, ktorá minulý rok získala cenu Radio_Head Award v kategórii Hard & Heavy. Kapela vyniká prepracovaným zvukom, úprimným prejavom a nie je jej cudzia angažovanosť v rámci spoločensko-politických tém.

Z Londýna dorazí Slovenka Monika Šubrtová. Vo svojej tvorbe vytvára sonické eseje, v ktorých skúma krásu vzťahu človeka a stroja a vplyvu elektronickej hudby na ľudské vnímanie. Na zmysly návštevníkov zapôsobí aj kompozícia Be – long – ing od skladateľa a improvizátora Štefana Szabóa, ktorý vystúpi spolu so strunovým kvartetom.

Superkapela alternatívneho rapu

Program úvodného večera tento rok prinesie niečo naozaj špeciálne. Nádejnou dominantou štvrtkového programu bude vystúpenie Kill Your Rap Idols. Názov síce počujete prvýkrát, no sa ukrýva za ním premiérové / exkluzívne spoločné vystúpenie dobre známych mien slovenskej alternatívnej scény, menovite Berlin Manson, Fvck_KvltDušan Vlk, Temný Rudo a Paris, ku ktorým sa pridá aj česká raperka Arleta.

Otvárací večer prinesie aj barcelonské experimentálne duo Dame Area. Setlist kapely sa mení každým ich živých vystúpením, ktoré ponúka množstvo tribálnych polyrytmov v zmesi post-punku a EBM. Z Chicaga zase dorazia Angry Blackmen, dvojica raperov obľubujúca industriálny hip-hop a necenzurovaný, lyrický flow.

Na konferencii aj profesionáli z južnej Európy

V rámci konferenčnej časti budú návštevníci môcť počuť Aïdu Camprubi, spoluzakladateľku barcelonského BAM Festivalu. Okrem toho sa venuje programovej činnosti pre rozsiahle stretnutia expertov hudobného priemyslu, Primavera Pro, na festivale Primavera. Je tiež moderátorkou španielskeho Boiler Roomu a kultúrnou kritičkou pre Rockdelux a španielske vydanie magazínu Vogue.

Ďalšou hosťkou bude Katia Giampaolo, spoluriaditeľka obľúbeného a kapacitne vyťaženého klubu Estragon v Bologni. Katia je tiež súčasťou predsedníctva MMF (Music Managers Forum Italy) a manažérkou úspešnej post-rockovej kapely JoyCut. Príde aj skúsený manažér a zvukový inžinier Sergio Picón Gonzáles. Sergio je vedúcou osobnosťou nahrávacej spoločnosti Aloud Music, zakladateľ hudobného magazínu Muzikalia a kultúrnym agitátorom v Barcelone.

Festival SHARPE 2024 sa bude konať od 25. do 27. apríla v Novej Cvernovke. Kompletný, priebežne dopĺňaný program a bližšie informácie o vystupujúcich nájdete na oficiálnom webe Sharpe.sk. Všetkých vystupujúcich umelcov môžu návštevníci počúvať v pravidelne aktualizovaných playlistoch na Spotify a Youtube.

Vstupenky na SHARPE 2024 zakúpite exkluzívne v sieti Predpredaj.sk. Okrem klasických festivalových vstupeniek na hudobný program je v ponuke aj PRO PASS, ktorý zahŕňa aj konferenčnú časť programu.

Festival SHARPE sa tento rok uskutoční aj vďaka podpore Fondu na podporu umenia, Mesta Bratislava, Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, Nadácie SPP, Creative Europe Desk, Initiative Musik, Kofola, Music Export Poland, Rakúskeho kultúrneho fóra a Sound Czech. Pilsner Urquell bude na festivale dokonale čapovať hladinku či šnyt.

Sociálne siete:

Vstupenky: Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu SHARPE Linda Durkáčová. Správu sme upravili.