Bratislavský festival hypnotickej hudby s názvom Whoneedslyrics?! po roku opäť ponúkne špičku svetového i domáceho post-rocku, experimentálnej hudby, post-metalu či elektroniky. Návštevníci sa tento rok v rozšírenej trojdňovej edícii festivalu môžu tešiť na multižánrový lineup plný zaujímavých mien.

Festival Whoneedslyrics?! sa po minulom ročníku, uskutočnenom v petržalskom DK Lúky, vráti do centra Bratislavy - do klubu British Rock Stars, kde konal aj pred dvomi rokmi. Obľúbený rockový podnik obsadí od 31. mája do 2. júna (streda-piatok).

Headllinerom štvrtého ročníka je austrálska kapela We Lost The Sea. Obrovský objav post-rockovej scény posledných rokov sa albumom Departure Songs (2015) definitívne zaradil medzi svetovú špičku v tomto žánri. Na koncerte vás čakajú fantastické zvukové steny a erupcie.


Brazílčania Labirnto sa na festival vracajú po dvoch rokoch. Najzaujímavejší brazílsky hudobný export pre fanúšikov post-rocku či post-metalu prinesie do Bratislavy poriadnu divočinu. Ich živé koncerty sú známe obrovskou energiou, ale aj pomalšími droneovými pasážami. Inak tomu nie je ani pri francúzskych post-rockeroch Lost In Kiev. Kapela inšpirovaná hviezdami ako Russian Circles, 65daysofstatic, Cult of Luna, či Mogwai sa pred bratislavských fanúšikov postaví vôbec po prvýkrát.

Svojho zástupcu bude mať na festivale i Česko. Kapela Manon Meurt je azda momentálne to najlepšie, čo česká scéna ponúka. Jej skladby sú plné nežnosti ale aj hluku, na konte má vystúpenia na festivaloch ako Pohoda či Eurosonic, predskakovala My Bloody Valentine, odohrala pár európskych turné a konečne zavíta aj na whoneedslyrics?!. Jednoducho svetový shoegaze z (takmer) domácej scény.


Post-metal má na festivale svoje tradičné miesto, tento rok žáner reprezentuje kapela Autism z Litvy - podľa mnohých kritikov jedna z najlepších mladých kapiel tvrdej hudby. Elektroniku na festivale zahrá Alex Kelman z Ruska, ale aj čoraz populárnejší domáci talent Whithe.


Kapela Maira z Viedne vo svojej tvorbe kombinuje indie, punk, blackgaze a post-rock a o tom, že to ide, vás presvedčia už v prvý deň festivalu. Špina, hluk, blato a láska? Týmito slovami zvyknú na svoje koncerty pozývať Bratislavčania 52 Hertz Whale. Táto pomerne mladá kapela sa už svojím debutovým EP zaradila k tomu najzaujímavejšiemu z domácej scény. Momentálne nahráva nové skladby a niektoré z nich určite zaznejú aj na whoneedslyrics?! festivale. Ďalšími zástupcami domácej scény sú kapely Untitled SeaZoo and Aquarium ama.


Redakciu Hudba.sk informoval organizátor festivalu Michal Goňa.

Foto: Facebook.com/whoneedslyrics