Pieseň, ktorá otvorila dvere grungeu do sveta mainstreamu a definitívne zapísala Nirvanu medzi najvplyvnejšie hudobné skupiny 90. rokov 20. storočia. To je Smells Like Teen Spirit, hlavný singel z legendárneho albumu Nevermind, ktorý bol vydaný v septembri 1991 a už začiatkom nasledujúceho roka mu patrili vrchné priečky amerických singlových hitparád. Videoklip k singlu sa v rovnakom roku stal jedným z najhranejším klipov na hudobnej stanici MTV.

Hoci je ťažké predstaviť si, že by kultový hit, ktorého slová dnes pozná naspamäť snáď každý fanúšik rockovej hudby neznel tak, ako ho poznáme, existujú doteraz nezverejnené pracovné verzie Kurta Cobaina, ktoré odhalila 29 rokov po jeho smrti manželka Courtney Love v podcaste 60 Songs That Explain the '90s s Robom Harvillom. Zároveň uviedla, že oficiálna verzia je pre ňu úplne inou piesňou.

Prvá verzia textu, ktorá nebola použitá v oficiálnej verzii znela takto: "Poď von a hraj, vymysli pravidlá. Viem, dúfam, že si kúpim pravdu. Kto bude kráľom a kráľovnou. Zo všetkých tínedžerských vyvrheľov?" Po úvodnej slohe nasledoval refrén: "Sme tak leniví a takí hlúpi. Obviňujeme našich rodičov a Amorov. Záloha za fľašu. Strčiť ju dovnútra. Žiadny vzor."

"Spájame sa v tento zvláštny deň. Tento deň dávame amnestiu svätokrádeži. Popretie, a od cudzincov. Prebudenie, a od priazne. Teraz sme tu, sme tak slávni. Tu sme teraz, zabavte nás," pokračovala Love v čítaní druhej verzie textu.

Líderka kapely The Hole tiež prezradila, ktorá verzia textu je jej najbližšia. Želala by si, aby Kurt použil v oficiálnej verzii tento verš – "Kto bude kráľom a kráľovnou z tínedžerských vyvrheľov." Podľa jej slov by jej tieto slová pomohli v živote "vzhľadom na všetky tie sračky, ktoré sme ja a moja dcéra museli zažiť."

Autorka: Miroslava Rabčanová (Zdroj: Nme.com)

Súvisiaci interpreti: Nirvana