Anglický hudobník a spevák Sting, ktorý je jedným z headlinerov festivalu Metronome, prekvapil organizátorov nenáročnosťou svojich požiadaviek. V Prahe sa ubytuje v hoteli a od organizátorov žiada len štandardné veci ako uteráky či výber svojich obľúbených čajov s medom.

"Kým Sting žiadne hviezdne maniere nemá, my sa budeme snažiť, aby hviezdami boli naši návštevníci. Všetci interpreti im u nás zahrajú plnohodnotný koncert, nie festivalový skrátený set. Program sme navyše poskladali tak, že ľudia stihnú všetky vystúpenia a v areáli im vytvoríme kvalitné zázemie, pohodlie a postaráme sa aj o nadštandardné služby," hovorí riaditeľka festivalu Barbora Šubrtová a dodáva, že kapely na festivale predvedú koncerty, ktoré sa už nikdy nemusia opakovať.

V prípade Stinga sa fanúšikovia môžu tešiť na plnohodnotný, hodinu a pol dlhý koncert. Počas neho by mali dostať priestor aj jeho skladby z obdobia The Police, ktorí v Česku ani na Slovensku nikdy nehrali. "O Stingovi sa traduje, že často strieda playlisty a koncerty na festivaloch má vždy jedinečné," vysvetľuje Šubrtová. Jeho vystúpenie si určite nenechajú ujsť ani slovenskí a českí interpreti na festivale a medzi divákmi pod pódiom by sa v piatok mohli objaviť aj hudobníci britských Kasabian, aj keď na Metronome festivale zahrajú až v sobotu. "Kapela bude v Prahe už od štvrtka, chce tu stráviť niekoľko dní. Pripravujeme im práve program," prezrádza jeden z organizátorov David Gaydečka.

Druhý ročník festivalu Metronome ponúkne 23. a 24. júna na Výstavisku Praha Holešovice spolu až 40 koncertov. Okrem zahraničných hviezd, medzi ktorými sú aj GusGus, Blood Red Shoes či Young Fathers prinesie aj unikátne vystúpenia DavidKollera, kapely Monkey Business či štvornásobnej držiteľky Anděla za rok 2016, speváčky Lenny. Vystúpia aj Slováci Billy Barman, KatarziaModré Hory.

Komfort mestského prostredia

Podľa Martina Voňku z organizačného tímu prídu kvôli festivalu cez víkend do Prahy stovky hudobníkov a tisíce návštevníkov, pre ktorých Metronome pripravuje zázemie a festivalový areál. "Staviame tribúny pre viac ako 1 500 osob, ktoré sú už takmer vypredané. Okrem toho v areáli poskytneme ďalších 3 000 miest na sedenie aj v komfortných zónach a gastro zónach," opisuje Voňka. 

Na stavbe samotného areálu sa zúčastňuje viac ako 250 ľudí v priebehu štyroch dní. "Meníme areál Výstaviště na komfortné festivalové mestečko a staviame tri kryté scény. Do Holešovíc dopravíme 800 stolov, 1200 lavíc, 140 sedačiek, 1500 stoličiek a 120 stánkov," vymenováva Petra Elmerová z agentury Amden, ktorá sa podieľa na produkcii akcie. Ako dodáva, vďaka festivalu Metronome si návštevníci môžu legálne postaviť stan vedľa pražského parku Stromovka, kúsok od najvýznamnejších historických pamiatok Prahy, kde budú mať k dispozícii wi-fi, sprchy, občerstvenie či úschovňu batožiny.  

Metronome Festival Prague je nový medzinárodný hudobný festival, ktorý okrem kvalitnej hudby a špičkového zvuku ponúkne v centre Prahy aj amfiteáter, zastrešené scény, kvalitné jedlo bez dlhých radov, fungujúce veľkokapacitné wi-fi pripojenie či dostatok miest na sedenie. "Našou výhodou je, že návštevníkom ponúkame festival so službami a pohodlím, ktoré poskytuje iba mesto. Na druhej strane náš areál, umiestnený čiastočne v zeleni i v zábavnom parku, navodí správnu festivalovú atmosféru," hovorí programová riaditeľka festivalu Barbora Šubrtová.

Prečítajte si: Metronome zverejnil program oboch dní. Kedy vystúpia Sting, Kasabian či Katarzia?

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Alexander Čerevka.

Foto: Rebecca Blissett