Pražská indie-rockovová skupina Sunflower Caravan vydáva po jedenástich rokoch svoj tretí album Corners. Tajomná kubistická šifra na obale albumu sa prepaľuje všetkými kútmi nahrávky a typicky surovejšie rock'n'rollové piesne pulzujú energiou. Prvé single z albumu boli postavené na ostrých klávesových rifoch, ale kapela ponúka aj jemnejšie klavírne balady alebo popovo ladené skladby.

Prvá ochutnávka z dosky, pieseň Kind of Happy, uzrela spolu s videoklipom svetlo sveta už vlani vo februári, vydanie celej dosky ale zásadne brzdila celosvetová pandémia. Kapela potom v priebehu covidového roka vypustila ďalšie tri piesne, a teraz konečne, po jedenásťročnej odmlke, ponúkla fanúšikom naozaj dlhý album. Sedemnásť piesní, z toho dve úplne inštrumentálne tvoria hodinovú stopáž.

"Doska by sa dala s trochou nadsázky označiť ako, the best of 'posledných 5 rokov tvorby našej kapely," hovorí Andy Čermák, frontman a dvorný skladateľ Sunflower Caravan. "Keď sme začali niekedy v roku 2015 spriadať plány na nový štúdiový album, prvotný zoznam možných skladieb obsahoval cez 30 položiek. Mnohé sme časom vyradili. Na hotovej doske sa nakoniec objaví ako niekoľko časom a mnohými koncertami preverených kúskov, tak aj niekoľko nových piesní, ktorých vznik je datovaný až do posledných približne dvoch rokov," dodáva.


Sunflower Caravan, vždy trochu opradení tajomnom, precízne zakomponovali názov do post-kubistického dizajnu. "Dizajn albumu vychádza z myšlienky, že by názov dosky - Corners - nemal byť zobrazovaný ako niečo celkom konkrétne. Použitý font má ostré kontúry, každý jeho jednotlivý znak vpísaný do tvaru štvorca, čo sa na obal dosky skvele hodí. V tomto prípade je použité písmeno veľké "C". Ale celý názov Corners a ďalšie fragmenty textov sa tam v tejto podobe objavujú tiež. Páčila sa nám kombinácia prírodného a veľmi výrazného motívu borovíc, ktoré sa veľa objavujú na fotografiách kapely urobených k albumu, a práve toho fontu, ktorý má veľmi blízko ku kubizmu," oznamuje bubeník a zároveň grafik kapely, Vít Rosnecký.

Kapela na doske predstaví tiež výsledky zaujímavých hudobných spoluprác. Na jednej z piesní na album Corners si zahosťovali napríklad Brian Viglione, bubeník legendárnych Dresden Dolls, na ďalšej potom Vladimír Bár, gitarista českej stálica Tata Bojs. V štyroch piesňach potom kapelu sprevádzal sláčikový kvartet PBQ.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.

Súvisiaci interpreti: Sunflower Caravan