Slovenská speváčka a skladateľka Anna Óváry alias Ovarius po zimnom a jarnom singli vydáva aj letný. Paradoxne sa volá Snow, nemá však nič spoločné s počasím. Hudobne predstavuje miernu odbočku od energických osemdesiatych rokov k rozčúlenej alternatíve deväťdesiatok. Inak je ale všetko v tomto projekte po starom a aj do tretice sa umelkyni podarilo nahrať zapamätateľnú skladbu so silnou atmosférou.

Ovarius už so svojím debutovým singlom Theory and Routine vydaným v decembri minulého roka ukázala, že napriek mladému veku znie najautentickejšie v hudbe inšpirovanej osemdesiatymi rokmi. Potvrdil to následne aj jej druhý singel Fatherless Girls Having Fun, ktorý vyšiel v marci.

Ovarius, Radio_Head Awards 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Aj v prípade nového singla sa hudobne inšpiruje v minulosti, posúva sa však viac k zvuku poslednej dekády 20. storočia. Na prvé počutie skladba nie je taká chytľavá ako jej predchodcovia, zaujme však naliehavosťou výpovede. Mohlo by sa zdať, že rozpor medzi jeho názvom Snow a momentálnym ročným obdobím je akousi provokáciou alebo pútaním pozornosti. Sneh je však v tomto prípade metaforou súvisiacou so životným pocitom umelkyne. "Mala to byť noc môjho života, bola som letné dievča a ty si mi dal/a do úst sneh," spieva v emotívnom refréne, ktorý vyjadruje rozčarovanie / sklamanie z rozdielu medzi romantickými predstavami a realitou.

"Uvedomiť si vlastnú nekompatibilitu s bezstarostným a kedysi z diaľky obdivovaným hedonizmom nie je úplne jednoduché po tom, čo som sa dobrovoľne rozhodla nemať bežný, konvenčný životný štýl. Nie je ľahké v určitých bublinách povedať nahlas to, že nekonečná sloboda sa u mňa nespája len s eufóriou, ale aj s úzkosťou. Ale hlavne, nie je jednoduché priznať si, že 'rockstar' život nedáva ani moje telo, ani moja duša," priznáva Ovarius.

Anna Óváry, známa aj ako speváčka skupiny Buy Her Sugar, tak v rámci sólovej tvorby pokračuje v otváraní nekomfortných tém, ktoré sa ani v tvorbe alternatívnych / nezávislých umelcov neobjavujú často. Na (post)produkčnú spoluprácu si opäť privolala producenta Lukáša Zdurienčíka alias Blame Your Genes, master malo na starosti štúdio gargle and expel. 

Singel Snow je, rovnako ako predchádzajúce dva kúsky od Ovarius, dostupný na všetkých streamovacích platformách.

Redakciu Hudba.sk informovala Anna Óváry. Správu sme upravili a doplnili.