Bratislavská kapela Pán Stanislav a Raketa predstavuje už piaty videoklip k piesni zo svojho albumu Amplion - tentokrát sčasti animovaný. Pieseň sa volá Mantra 59 a líder skupiny Stanislav Petrov vo vizuáli s raketou navštívi našu planétu a putuje zase ďalej vesmírom.

Réžiu videoklipu mal na starosti Vladimír Okánik alias Scuottie Okie, ktorý je zakladatelom Reserve07 video production a má za sebou spolupráce s Vecom, Wanastowi Vjecy, PSH, Darou Rollins, Tinou atď.  

"Pána Stanislava poznám dlhé roky, dá sa povedať, že sme spolu vyrastali. Boli sme súčasťou bratislavskej rockovej hudobnej scény v 90. rokoch. Ja som s hudbou skončil a začal som sa venovať  práve práci s animovaným videom. So Stanom sa jednalo o priateľskú spoluprácu, ktorá je človeku samozrejme bližšia. Pre problémy s koronavírusom sme upustili od väčších natáčaní a vyrobili sme to s Tomášom Zacharom takpovediac "podomácky". Poňali sme to jemne surrealisticky, no museli sme sa držať textu piesne," hovorí režisér klipu Mantra 59.


Netradičný je aj text piesne, v ktorom sa Pán Stanislav pohráva s jednoduchými vetami: "Politici politizujú, bubeníci bubnujú, taxikári taxíkujú, reportéri teleportujú... výtvarníci vytvárajú... strojvodcovia stroj vedú... priekopníci kopú priekopu... A svet sa stále točí okolo tvojich očí."

Na otázku ako vznikla myšlienka klipu, hudobník hovorí: "Nechal som to celé na Okiho, lebo poznám jeho prácu, takže som mu iba poslal zábery a nechal mu voľnú ruku. Robil som to tak zámerne, lebo som chcel, aby to malo formu akejsi pop-kultúrnej koláže. Keď si to tak pozerám, zdá sa mi, že sme sa pochopili."

Skupina Pán Stanislav & Raketa funguje s trojročnou prestávkou od roku 2012 a jej album Amplion (2019) bol vďaka originálnej pôvodnej tvorbe príjemným prekvapením na domácej hudobnej scéne. Kapela plánuje vydať ďalší album na jeseň budúceho roka.


Text: Barbora Vrbová (Hudba.sk edit)
Foto: