Okrem správ a ukážok z nových a pripravovaných albumov, ktoré majú na svedomí S.P.Y, Fritz Kalkbrenner, Vitalic či Mala (Digital Mystikz), sa v aktuálnom vydaní elektronického týždenníka pozrieme do štúdia Adriana Utleyho z Portishead. Nevynechali sme ani pozvánky na zaujímavé akcie, ktoré sa konajú v najbližších dňoch.

Fritz Kalkbrenner, brat slávnejšieho Paula Kalkbrennera známeho aj z filmu Berlin Calling, pripravuje po dvoch rokoch nový album. Novinka s názvom Sick Travellin' vyjde tak ako jeho debut na berlínskom labeli Soul. Očakávať môžete kvalitnú house music so živými nástrojmi a s príjemnými vokálmi, ktoré si Fritz naspieval sám. Na prvý singel s názvom Get A Life, ktorý vyjde na vinyle, sa môžeme tešiť už tento mesiac. Fritz spolu s albumom, ktorého vydanie je naplánované na 19. októbra, pripravuje aj turné s novou live show. (dt)

Fritz Kalkbrenner - Get a Life (teaser)

Po dvoch rokoch čakania zverejnila belgická skupina Goose konečne nový singel. Na svojom konte majú doposiaľ dva albumy (Bring It On, 2006; Synrise 2010) no odvtedy sme ich mohli vidieť skôr koncertovať po festivaloch ako nahrávať v štúdiu. Nová pesnička sa volá Control a Goose ju zverejnili v pondelok (17.9.) na svojom facebooku aj s live videoklipom. A dance punku bolo zadosťučinené. (mš)

Goose - Control

Uplynulý týždeň priniesol aj smutnú správu. Kanadský producent a zvukový inžinier Bill Kennedy, ktorý spolupracoval s kapelami ako Nine Inch Nails, U2, Marilyn Manson, Megadeth či Skold, zomrel vo svojom rodnom meste Edmonton vo veku 49 rokov. Jeho pestrá hudobná produkcia má svoje zastúpenie aj v elektronike. Jeho kompletnú diskografiu nájdete TU(ml)

Brazílsky drum&bassový DJ a producent Carlos Lima alias S.P.Y vydá 1. októbra svoj debut s názvom What The Future Holds. Na albume sa objaví spolu 13 trackov s jasnou basovou linkou. Producent, ktorý začínal s hudbou už v mladom veku, sa predstavil v drum&bassovom svete nahrávkami Black Flack (2006, Med School), Ghost Ship alebo Love & Hate EP (2011). Vydáva na labeloch ako Spearhead, Soul:r, Metalheadz and Shogun Audio. S.P.Y na novinke prichádza s temnejším a hlbším zvukom, ukážky si môžete vypočuť TU. Fanúšikovia si môžu z e-shopu vydavateľstva Hospital Records, na ktorom vydáva aj Slovák B-complex, objednať vlastnoručne podpísané CD a 4x12 vinyl. (dt)

S.P.Y - Love & Hate

5. november je deň, kedy vydáva svoj nový album Vitalic. Nasledovník LP Flashmob (2009) nesie názov Rave Age a vyjde na labeli Different Recordings, kde vyšla už 25. júla prvá ochutnávka albumu - skladba No More Sleep. Už tam je počuť, že z electro housu ide Vitalic postupne do tvrdších a odvážnejších raveových melódií. Prvý oficiálny singel Stamina vyjde 1. októbra. (mš)

Vitalic - No More Sleep

Nórske elektro-popové duo Electro Spectre je späť s novým albumom. Po troch rokoch od vydania ich debutu Watch It All Turn, sa momentálne uchádza o vašu priazeň s novinkou Dangerous Game. Škandinávci si zvolili za svoj ​​cieľ pokračovať v silných vokáloch a chytľavých gitarových melódiách. Spevák Alexander Björneboe a hudobník Isak Rypdal sa pochválili, že pri produkovaní tejto nahrávky použili nové, doteraz nepoužité technológie. Vypočujte si ukážku z albumu a posúďte. (ml)

Electro Spectre - Dangerous Game (album preview)

Britské drum&bassové duo Hybrid Minds vydalo minulý týždeň novú EPčku Heartfelt na značke Mainframe Recordings. Nájdeme na nej štyri skladby, na ktorých spolupracovali s menami ako Katie's Ambition a Anile. Nahrávka je opäť plná melodického drum&bassu s príjemnými vokálmi, ktoré sú už pre Hybrid Minds typické. Vonku je už aj ich nové video k singlu Fade. Prajeme príjemne sledovanie a počúvanie. Zároveň pozývame na 29. septembra do Nu Spirit Clubu na Drumatique Session, kde budú práve Hybrid Minds headlinerom. Lineup akcie doplnia domáci DJi Gabanna, Svetlux, Zajo, Hadzi a DJka KE3N. (dt)

Hybrid Minds - Fade (feat. Katie's Ambition)

Francúz Breakbot je už vyše tri roky zapísaný vo vydavateľstve Ed Banger Records. Už tento fakt svedčí o jeho úspechu. Na rozdiel od ostatných jeho krajanov spája french electro s prvkami funku a vytvára rôzne, naozaj veselé kombinácie. Po štyroch EP (posledné One Out of Two, 2012) a mnoho remixoch interpretov ako Justice, Digitalism, Röyksopp či Air, konečne prichádza čas aj na debutový album. LP By Your Side vyšlo 17. septembra. (mš)

Breakbot - Why (feat. Ruckazoid)

Nezávislé berlínske vydavateľstvo !K7 Records, ktoré má na svedomí vydávanie dnes už kultovej kompilácie DJ-Kicks, v týchto dňoch oslavuje 27. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo pre fanúšikov darček v podobe samplera s 10 trackmi, ktoré si môžete stiahnuť zadarmo a legálne na stránke www.k7.com/Tonspion. Stačí sa zaregistrovať a získate skladby od hviezd elektronickej scény ako Apparat, Gold Panda, Photek, Scuba, Brandt Brauer FrickMotor City Drum Ensemble alebo When Saints Go Machine. (ml)

Úspešný slovenský DJ a producent L Plus, ktorý v ankete Slovak drum and bass Awards tento rok získal ocenenia Najlepší slovenský drum&bassový producent a Najlepšia dnb skladba od slovenského producenta (Time Travel), vydal nedávno nový remix. Do novej podoby upravil track Believe & Achieve od dubstepového producenta Hectica a speváčky Leighanny. Novinku, ktorá vyšla na značke Rub a Duck, si môžete zakúpiť na Beatport.com. Ukážka sa dá vypočuť na Soundcloude. (dt)

Hectic - Believe & Achieve feat. Leighanna (L Plus remix)

Mark Lawrence alias Mala je polovica dua Digital Mystikz, ktoré je na scéne už od roku 2004 a patrí medzi najvplyvnejšie mená dubstepu. Mala, ktorý je od narodenia hluchý na ľavé ucho, tvorí hudbu aj sám, od roku 2006 vydal už veľa úspešných trackov. V posledných dňoch sa po dlhšej odmlke dostal do popredia vydaním svojho debutového albumu Mala In Cuba, ktorý vyšiel 11. septembra vo vydavateľstve Brownswood Recordings. Perkusie, bongá a dôraz na basové linky... Ak chcete počuť, ako to znie, keď odíde dubstepový mág na Kubu a tam spolupracuje s miestnymi hudobníkmi, určite si jeho nové LP vypočujte.

Mala - Calle F

Mimochodom, celé to bol nápad známeho DJa a rádiového moderátora Gillesa Petersona a Mala urobil dobre, že jeho ponuku na účasť v jeho projekte Havana Cultura neodmietol. Sám tvrdí, že táto skúsenosť úplne zmenila jeho prístup k hudobnej tvorbe. (mš, pm)

Mala - Cuba Electronic

Len pred niekoľkými dňami sa dostalo na verejnosť zaujímavé video jedného z členov známej kapely Portishead - Adriana Utleyho. Hudobník po prvýkrát odkrýva tajomstvá alchýmie zvukov, ktoré tvoria nezameniteľný sound kapely. Podľa fajnšmekrov je to zároveň historická prehliadka syntetizátorov spojená s jedinečným výkladom (v anglickom jazyku). Ak vás zaujíma, ako to vyzerá v kuchyni tohto (nielen) elektronického mága, nech sa páči, vstúpte. (ml)

Adrian Utley's Synth Collection Tour 

Mladý Angličan Totally Enormous Extinct Dinosaurs doslova uchvátil tanečnú scénu svojím debutovým albumom Trouble, ktorý vyšiel 11. júna v Polydor Recordings. Z neho už zverejnil tri single a práve tým štvrtým bude pesnička Your Love. Video k nej odhalil T.E.E.D. na svojej Facebook stránke v pondelok (17.9.). Singel spolu s niekoľkými jeho remixami oficiálne vychádza 29. októbra. (mš)

Totally Enormous Extinct Dinosaurs - Your Love

Už je to vyše štvrť roka, čo americký producent Marcos Ortega, viac známy pod svojím pseudonymom Lorn, vydal na značke Ninja Tune album Ask the Dust. Prvým singlom bola presnička Ghosts(s), ktorá vyšla presne týždeň pred vydaním albumu (11.6.). Druhým singlom je Weigh Me Down, ktorý vyšiel 10. septembra spolu s remixami od Illum Sphere, Mike Slotta a Mono/Poly. Oficiálny videoklip bol k nemu zverejnený pár dní po tom. Aby toho nebolo málo, tak nám v pondelok (17.9.) Lorn ukázal aj klip k pesničke Diamond. (mš)

Lorn - Weigh Me Down

Kanadský producent The Weeknd plánuje oficiálne vydať svoje tri staršie mixtapy. Celá trilógia vznikla v roku v 2011 a obsahuje nahrávky House of Balloons, Thursday a Echoes of Silence. K nim pridá aj skladby, ktoré doteraz nik nepočul. Podotýka, že nejde o žiadne staršie bonus tracky, ale budú to úplne nové skladby, na ktorých pracuje práve teraz. Trilógiu si budete môcť kúpiť od 13. novembra vo vydavateľstve Universal Republic. (mš)

The Weeknd - High For This

Kam na párty?

Nejde síce o klubovú párty, no festival Sound City Days 2012 by si milovníci elektronickej hudby rozhodne nemali nechať ujsť. Štvordňovú (20. – 23. 9.) medzinárodnú prehliadku zvukového umenia v Košiciach otvorí japonský skladateľ, zvukový poet Tomomi Adachi. "Dni zvuku" sa uskutočnia na netradičných miestach v historickom centre mesta Košice a prinesú súčasné podoby zvukového umenia (soundart a noiseart). Na prvom ročníku sa predstavia okrem iných aj Paul Panhuysen (Holandsko), Christina Kubisch (Nemecko) alebo Bernhard Gál (Rakúsko), bohatý sprievodný program ponúkne aj koncerty, diskusie či prednášky. Viac sa dočítate v samostatnom článku o festivale(ml)

Minulosť verzus budúcnosť. Takúto dilemu možno budú v piatok (21.9.) riešiť fanúšikovia elektronickej hudby v Bratislave. Subclub ponúka akciu Standa s podtitulom "Oldschool Techno", na ktorej budú hrať svoje obľúbené tracky z rokov 1996 až 2003 tí najpovolanejší - Toky, Loktibrada (v "oldschool časoch" známy ako Dalo) a Benelux DJs, ktorí si spolu zahrajú po 10 rokoch.

Piatkovou alternatívou a s opačnou nálepkou "Reflecting future" bude v KC Dunaj akcia Wilsonic Club, ktorá takisto ponúkne svojich "lokálnych hrdinov". Teapot, Inso a Tibor Holoda predvedú štýlovo pestré sety s orientáciou na budúcnosť.

A do tretice bratislavská akcia Edit! special v Nu Spirit Clube, ktorá možno bude "čiernym koňom" nabitej piatkovej noci, nakoľko ponúkne aj zaujímavých zahraničných hostí. Aktuálne trendy na nu disco scéne, ktorá spája minulosť so súčasnosťou, predstavia hostia zo Španielska - Dynamicron a Lolita's Neverland, ktorých doplnia domáci DJi Tasun, Magalova, Rafo a Hans. (pm)

Mix na tento týždeň

Nemecký DJ Falscher Hase zaujal na Souncloude svojím aktuálnym setom. Za tri dni si ho vypočulo takmer 20-tisíc poslucháčov, čo na klubovú elektronickú hudbu nie je málo. Rodák z Frankfurtu ponúka dvanásť príjemne namiešaných trackov v rytme deephouseu, z ktorých cítiť zo začiatku nádych melanchólie, no neskôr poteší aj pestrou zmesou klavírnych motívov. (ml)

Link na stiahnutie setu a tracklist



Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza vždy v stredu o polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.


Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš), Patrik Marflák (pm)
Foto: Facebook.com/totallyenormousextinctdinosaurs

Súvisiaci interpreti: Portishead