Po albume Pohybliví v nehybnom (2020), ktorý bol ocenený hudobnými kritikmi na Radio_Head Awards aj v českých cenách Anděl, dnes (19.10.) vo vydavateľstve Bruuder Records vychádza nový, v poradí už siedmy radový album skupiny Le Payaco.

Novinka nesie názov Vidíme sa a kapela naň zaradila deväť skladieb, na ktorých hudobníci pracovali všetci spoločne. Autormi sú traja zakladajúci členovia skupiny Tomáš Sloboda (Ginja, Myslíme na to isté, Vidíme sa zajtra ráno, Súzvuky a spojenia), Juraj Vitéz (Leto, Vtáci) a Martin Stempel (Na ranveji, Vela je viac, Koňom). Zostavu dopĺňajú Tomáš Vagaský a Jerguš Oravec, ktorý naspieval v septembri vydaný singel Leto.

Album vychádza na kryštalicky priehľadnej 140 g 12" LP platni, s nápadným obalom a fotografiami od známeho cestovateľa Martina Navrátila (@travelistan). Fotografie pochádzajú z jeho cesty na Južný pól, ktorú absolvoval práve v čase, kedy kapela pracovala na albume v nahrávacom - čisto analógovom štúdiu Birdland pri Považskej Bystrici.

Nové polohy aj nástroje

"Na albume máme niekoľko nových polôh a používame nástroje, aké sme doteraz nepoužili. Striedame sa za mikrofónom a vymieňame si nástroje. Túto možnosť považujem u nás za zaujímavú aj z pohľadu poslucháča. Pri počúvaní albumu to iste pomáha udržať pozornosť, pretože hudba je takýmto prístupom pestrá. Nikdy by som nenahral také gitarové sólo ako Martin v pesničke Na ranveji alebo Jerguš v pesničke Leto. A naopak, Leto a Vtáci by zneli inak, keby basu nahral Martin a nie ja. Je to taký "beatlesácky" prístup, ktorý nám vyhovuje, lebo otvára väčšie možnosti sebavyjadrenia a maže hranice vo vzťahu muzikant a jeho nástroj. Hráme, ako vieme a stále sa učíme jeden od druhého. To je veľmi pekné," povedal o albume Tomáš Sloboda.

Spoločne s albumom Le Payaco dnes zverejnili aj nový videoklip ku skladbe Vidíme sa zajtra ráno. Tomáš v piesni nabáda k tomu, aby sme nikdy neprestávali snívať o lepšom, krajšom a bezkonfliktnom svete: "Sen, ktorý snívame sami, ostáva navždy snom. Poďme ho snívať spolu, skúsme byť spolu v ňom. Buďme k sebe normálny v ňom". Tým neopisuje len svoj postoj k prebiehajúcim vojenským konfliktom, ale aj k nezmyselnosti vyostrených vzťahov medzi ľuďmi, ktorým z hlavných spúšťačov je strach a pýta sa: "Ešte včera mesto tu stálo, ak nie viera, čo premôže strach?"

"Chýba nám viera, hlavne tá v samých seba. Príliš často sa spoliehame, že nám niekto pomôže, akoby sme nemali vlastný rozum a schopnosť popasovať sa so životom. Mnohí sa správajú ako bezradné deti v jasliach, ktoré si ešte neuvedomujú, že každý ich čin a rozhodnutie formuje ich zajtrajšok. A práve na tom stojí a padá naše šťastie," hovorí hudobník a skladateľ. Videoklip zachytáva atmosféru v nahrávacom štúdiu a odhaľuje celý proces a priebeh nahrávania skladby. 

V štúdiu sme sa nedotkli nohami zeme

Tomáš Sloboda svoje pocity z nahrávania albumu zhrnul nasledovne: "Samotné nahrávanie bolo pre mňa výnimočným zážitkom a splneným snom. Už som sa začal naozaj obávať, že analógovým nahrávacím štúdiám definitívne v našich končinách odzvonilo. Máme tu množstvo vysoko kvalitných digitálnych štúdií so špičkovými zvukármi, ale s analógovým zápisom sa to naozaj nedá porovnať."

"V praxi to znamená, že sa musíte naozaj plne sústrediť na muzikantský výkon, na prácu s akustikou štúdia, vhodného výberu nástrojov,  aparátov a mikrofónov. Tu ani nechcete rátať s možnosťou postprodukčne niečo vylepšovať, čo na rozdiel od digitálneho štúdia je bežnou a nevyhnutnou praxou. Túto radosť sme spoločne ako kapela zdieľali veľmi intenzívne. Slovami Keitha Richardsa: Za ten spoločný čas strávený v štúdiu, sme sa nedotkli nohami zeme."

Album je už dostupný na stránke vydavateľstva Bruuder Records a od dnes ho nájdete aj v predajniach s LP platňami a digitálne na všetkých dostupných streamovacích službách. Kapela pre fanúšikov pripravuje aj podpisovú akciu, ktorá bude 9. novembra o 18:00 v kamennej predajni Spinaker v Bratislave. Môžete si tam prísť po podpisy členov kapely na už zakúpený vinyl alebo si ho zadovážiť priamo na mieste.

Le Payaco nový album predstavia svojim fanúšikom naživo už túto jeseň. Do konca tohto roka absolvujú prvú časť turné Vidíme sa, na ktorom sa vo vybraných mestách predstavia aj s kapelami Bez ladu a skladuPuding pani Elvisovej

27. 10. – Trnava, Malý Berlín (+ Bez ladu a skladu)
28. 10. – Nitra, Mariatchi (+ Bez ladu a skladu)
2. 11. – Humenné, History Art & Music Club
3. 11. – Prešov, Stromoradie
4. 11. – Košice, Tabačka
10. 11. – Banská Štiavnica, Art Cafe (+ Bez ladu a skladu)
11. 11. – Banská Bystrica, Záhrada (+ Bez ladu a skladu)
23. 11. – Trenčín, Hviezda (+ Puding pani Elvisovej)
2. 12. – Žilina, Nová Synagoga (+ Puding pani Elvisovej)
7. 12. – Bratislava, Klub pod lampou

Le Payaco založili v roku 1996 štyria kamaráti a spolužiaci, gitarista Tomáš Sloboda, basgitarista Martin Stempel, bubeník Juraj Vitéz a gitarista Stanislav Petrov, ktorý po vydaní debutového albumu v roku 2000 z kapely natrvalo odišiel. Neskôr doplnil kapelu Tomáš Vagaský a v roku 2021 aj Jerguš Oravec.

V Bratislave sa kapela v 90. rokoch rýchlo stala jednou z najvyhľadávanejších kapiel a postupne aj pravidelným účinkujúcim a headlinerom najväčších slovenských festivalov. Pesničky skupiny ako Sadni si mi na kolená alebo Dobrý večer priatelia doslova zľudoveli. Za album Pohybliví v nehybnom z roku 2020 skupina získal na Slovensku ocenenie Album roka – Cena novinárov v ankete Radio_Head Awards a v Čechách cenu Anděl za Najlepší slovenský album.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Le Payaco