Po prvej ochutnávke v podobe singla Vtáci predstavujú Le Payaco ďalšiu skladbu z pripravovaného siedmeho radového albumu, ktorý vyjde už v októbri pod hlavičkou vydavateľstva Bruuder Records.

Ako prezrádza nielen názov pesničky ale aj aktuálne počasie na Slovensku, pri jej počúvaní sa môžete ešte na chvíľu vrátiť do horúcich letných dní. Novinku premiérovo spieva najmladší člen kapely, gitarista, klávesák a spevák Jerguš Oravec, ktorému obsah a aranžmán skladby sadli zo všetkých "pajácov" najlepšie.

Tak, ako prvý singel Vtáci, aj túto pieseň napísal a zložil Juraj Vitéz. "Text ku skladbe Leto som napísal v zime. Na chvíľu sa mi vrátili príjemné pocity, ktoré leto prináša. Je o láske a myslím si, že sa v nej môže nájsť každý. Je o horúcich dňoch, ktoré plynú o čosi pomalšie a v ktorých si môžeš robiť, čo chceš. Ideálne so svojou láskou. V refréne som použil motív búrok z teplých dní, ktoré zmyjú všetko zlé a ostane po nich iba čistota, pokoj a svieži vzduch. Narážal som tak na dnešné medziľudské vzťahy, ktoré sú častokrát plné špiny, nervozity a nenávisti a zaslúžili by si, aby prišla silná búrka a zmyla všetky nánosy falše a zlých emócií," hovorí bubeník a skladateľ.

Novinka sa tak pridáva k ďalším obľúbeným romantickým piesňam skupiny Le Payaco, ktorých ústrednou témou je láska. Za všetky stačí spomenúť Ráno, Popový dážď, Pohybliví v nehybnom alebo Šarm a štýl. Pesničku Leto skupina zverejnila spolu s videoklipom. Vytvorený je kompletne umelou inteligenciou, ktorú režíroval Jerguš Oravec.

Nový album kapely, ktorá je na scéne od roku 1996, dostal názov Vidíme sa. Obe zatiaľ zverejnené piesne naznačujú, že podobne, ako jeho oceňovaný predchodca Pohybliví v nehybnom, bude patriť medzi najzaujímavejšie nahrávky v diskografii kapely.

"Ako vydavateľ môžem prezradiť, že skladby na novom albume budú opäť pestré, čo pri Le Payaco môžeme považovať za ich rukopisný štandard. Na albume pracovali všetci členovia kapely, robili to naozaj poctivo a pomerne dlho. Je u nich dobrým zvykom maximálne sa sústrediť na kvalitu zvuku, záleží im na dokonalej atmosfére, poradí pesničiek, a samozrejme veľa času venujú mixu, pri ktorom riešia aj tie najmenšie detaily. Aj to bol dôvod, prečo album tentokrát vznikal pravdepodobne v najlepšie vybavenom čisto analógovom štúdiu Birdland pri Považskej Bystrici. Podľa mňa samotná hudba, texty a výsledný zvuk určito poteší každého milovníka kvalitnej hudby," prezradil Branislav Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records.

Kapela hrá v zostave Tomáš Sloboda (spev, gitara, piano), Martin Stempel (spev, basgitara), Juraj Vitéz (spev, bicie, perkusie), Tomáš "Tomky" Vagaský (gitara) a Jerguš Oravec (spev, gitara, klávesy a syntezátory). Najbližšie môžete kapelu vidieť naživo už v piatok 8. septembra v Trenčíne, v sobotu (9.9.) na podujatí Živé Račko v Bratislave a 15. septembra v Trnave.

Le Payaco založili v roku 1996 štyria kamaráti a spolužiaci, gitarista Tomáš Sloboda, basgitarista Martin Stempel, bubeník Juraj Vitéz a gitarista Stanislav Petrov, ktorý po vydaní debutového albumu v roku 2000 z kapely natrvalo odišiel. Neskôr kapelu doplnil Tomáš Vagaský a v roku 2021 aj Jerguš Oravec. V Bratislave sa rýchlo stali jednou z najvyhľadávanejších kapiel a postupne aj pravidelnými účinkujúcimi a headlinermi na najväčších slovenských festivaloch. Vydali šesť albumov a niekoľko veľmi úspešných singlov. Pesničky ako Sadni si mi na kolená alebo Dobrý večer priatelia doslova zľudoveli. Album Pohybliví v nehybnom (2020) získal na Slovensku ocenenie Album roka Radio_Head Awards a v Čechách cenu Anděl za najlepší slovenský album.

Redakciu Hudba.sk informoval Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Správu sme upravili.