Mladí herci a speváci Tomáš Hodermarský a Erik Jasaň sparodovali pieseň Hej, do školy!, ktorá žne na YouTube obrovskú sledovanosť. Už teraz presiahla viac 1 450 000 videní. Nedávno pokrstili svoj debutový album Ideme k Vám, kde nájdete aj novinku Deti nájdenej generácie.

Detskí zabávači Tom a Elo vo svojich divadelných predstaveniach prezentujú humor a myšlienky založené na vzťahu dvoch bratov Toma a Ela. Okrem toho obaja hosťujú v Štátom divadle Košice. Piesne na ich debutovom CD, ktoré nedávno pokrstili v Košiciach sú plné humoru, krátkych hereckých výstupov a detských melódií, ktoré si vaše dieťa zamiluje. Nemôže chýbať ani ich hit Hej, do školy. Krstov bude však viac, najbližšie pokračujú 2.12. v Nitre.


Vystupujete pod umeleckými menami Tom a Elo ako bratia, ale v skutočnosti nimi nie ste. Kde ste sa teda spoznali?

Elo: Naše prvé stretnutie bolo na recitačnej súťaži, ale to sme sa ešte neregistrovali, nerozprávali sme sa. Tomáša som začal registrovať, keď ho prijali na konzervatórium. Minulé leto prišla ponuka hrávať pre knižnicu v Košiciach. Začal som hľadať parťáka na detské rozprávky a vedel som o Tomášovi, že pracoval s deťmi ako animátor. Tak som ho oslovil a to bolo osudová chyba. (smiech)

Živíte sa hudbou a herectvom alebo si tým zatiaľ len privyrábate?

Tom: Tak samozrejme, aktuálne je škola ešte pre nás dominantou, no hrať divadlo deťom je veľkou vášňou a výzvou. Pokiaľ za to človek dostane aj plácu, môže sa nazvať spokojným a šťastným.
Elo: Ťažko povedať, záleží podľa mesiaca (smiech). V umeleckom svete to funguje, že ste raz hore, raz dole. Ale pomaličky sa to začína stabilizovať a tých akcií v rámci Tom a Elo je čím ďalej tým viac. Sem-tam niečo natočíme alebo nadabujeme. Okrem toho obaja hosťujeme v Štátnom divadle v Košiciach.

Kto vám skladá piesne, vymýšľa texty a predstavenia?

Tom: Po hudobnej a produkčnej stránke sa o nás stará Pavol Petrík cez Air Production. Texty píšem ja, keďže poézia, a celkovo práca so slovom je pre mňa veľkým relaxom. No a výsledný tvar, napríklad scenáru potom spoločne s Erikom prebúdzame k životu na javisku.

Prečo ste sa rozhodli zabávať deti? Nie je to ešte náročnejšie, ako tvoriť pre dospelých?

Elo: Mám opačný pocit. Ale možno je to tým, že aj my sa správame ako deti. Aspoň teda ja. Vyhol by som sa porovnávaniu detského a dospelého diváka, obe majú svoje pre a proti. Snažíme sa o to, aby príbeh detí pohltil. Keď sa tak stane, tak deti obrazne hrajú spolu s nami a začínajú fandiť buď jednej alebo druhej postave a hľadajú kde je hranica medzi dobrom a zlom.

Vaša paródia na pôvodne ukrajinskú ľudovú pieseň, ktorú tiež nahrali v slovenskej verzií IMT Smile a Ondrej Kandráč Hej, sokoly! mala na YouTube veľký úspech. Video klip Hej, do školy! prekročil až viac ako 1 450 000 zhliadnutí. U koho sa zrodila táto myšlienka a kto sa ujal výroby textu?

Elo: Bol to veľmi spontánny nápad. Po predstavení sme sedeli v aute smerom do Košíc a v rádiu hrali Hej, sokoly!. Pavol Petrík hovoril o tom, že by sme mali urobiť nejaký cover. A už to šlo akosi samo. Tomáš si text zapisoval do notesíka v mobile. Kým sme došli do Košíc, text mal hotový. Potom sa to spracovalo v štúdiu a do pár dní to bolo vonku aj s klipom. Prezradím, že sme to natočili na prvú šupu. Mali sme nejaké body, ako to chceme zahrať, ale väčšina z toho vyšla z našej spontánnosti.


Aké vystúpenia vás čakajú v najbližšej dobe?

Tom: Čo sa týka zaujímavých akcií tak 2.12. nás čaká krst CD v Nitre, načo sa veľmi tešíme. Do Vianoc sa objavíme ešte v množstve slovenských miest, a rok zakončíme parádnym koncertom pre deti v Levoči.

Tracklist albumu:
1. Ideme k vám
2. Výlet
3. Ako Tom pribral
4. Cukor, mlieko, vajíčka
5. Deti nájdenej generácie
6. Útulkáči
7. Keď kamoša máš
8. O povolaniach
9. Nádej máš
10. Hej, do školy

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Lenka Mušková.