Košický spevák Tomáš Buranovský tento rok vydal svoj dlho očakávaný album Lúč, no ani po jeho uvedení na trh nezaháľal a začal tvoriť ďalšie skladby. Veď čo iné by hudobník v tejto dobe v rámci svojej profesie mohol robiť? Prvou ukážkou jeho novej tvorby je skladba s názvom Život s príjemnou melódiou a zamysleným textom.

"Aj napriek tomu, že mám relatívne nový album, rozhodol som sa počas mesiacov strávených doma písať nové skladby. Myslím, že je to jeden z mála prejavov, ktoré nám umelcom ešte nikto nevzal. Vnímal som to ako záväzok voči mne aj voči fanúšikom. Musím sa priznať, že nebolo ambíciou sadnúť a napísať nejaký singel. Presne si pamätám, že gitaru som do rúk vzal s čistou hlavou, bez akéhokoľvek konkrétneho nápadu. Po chvíli som však začal hrať prvotný motív piesne. Harmonicky a melodicky som ho potom dotváral 'za pochodu'," hovorí BuranoWski o skladbe, ktorá nesie jeho typický rukopis, no zároveň ho v podmanivej súhre nástrojov posúva opäť o kus ďalej.

Samotný obsah piesne sa rozhodol naplniť svojím pohľadom na život a úvahami o ňom. "Život je vlastne jedno z najsilnejších slov vôbec. Pri ňom sa objaví toľko asociácii, že škála pocitov pri jeho počutí je nekonečná. Každý pri tom slove cítime niečo iné, naskočia nám rôzne myšlienky. Všetky sú však silné a autentické," filozofuje hudobník, no zároveň priznáva, že vyjadriť svoj pohľad na život v pesničkovom texte mu dalo celkom zabrať.

"V slohách som si bol síce istý hneď od začiatku, no refrény ma vytrápili. Dokonca si spomínam, keďže to bolo v letnom období, ako som si šiel zakopať so synom na ihrisko a neustále som hľadal tie správne slová. Je to jedna z tých piesní, ktorú som nedokázal dostať z hlavy pokiaľ nebola úplne dokončená. V skladbe si uvedomujem našu pominuteľnosť a hľadám v nej pokoru, vďaka ktorej spoznávam samého seba. Snažím sa sebe aj poslucháčom vysvetliť, že niekedy nie je dôležité to, čo by sme chceli, ale to, čo je pre nás najlepšie. A aj keď si častokrát myslíme, že je to jedno a to isté, nie je to tak... 


"Produkciu piesne aj videoklip má už tradične na svedomí Košičan a môj veľmi dobrý kamarát Laco Rychtárik. Jednoducho si už po tých niekoľkých spoluprácach dovolím povedať, že medzi nami funguje chémia, vďaka ktorej je proces rýchly a výsledok kvalitný. Niekedy ani nemusíme hovoriť, čo chceme. Prosto spravíme presne to, čo v konečnom dôsledku zdvihne úroveň piesne či klipu. Takže je to vlastne celé viac zábava ako práca. A tak by to malo byť," uzatvára autor obľúbeného rádiového hitu Lúč.

Novinku, o ktorej mix a mastering sa postaral hudobník a producent Matej Turcer, môžete okrem Youtube počúvať aj na všetkých streamingových službách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Laco Rychtárik