Dievča do dažďa je legendárny debutový štúdiový album najväčšej slovenskej speváčky modernej populárnej hudby Mariky Gombitovej. Album pôvodne vyšiel v roku 1979 a spolu s Marikou ho nahrali členovia skupiny Modus, v ktorej Marika v tom čase pôsobila a viacerí významní hostia. Autorsky album pripravili predovšetkým Janko Lehotský a Pavol Hammel (hudba) a samozrejme Marikin dvorný textár Kamil Peteraj, ktorý bol aj umeleckým producentom albumu, hoci v tej dobe to nikto takto nedefinoval.

Album priniesol 13 nových pôvodných skladieb, medzi nimi aj neskorší hit 20. storočia, nesmrteľnú pieseň Vyznanie. Na debutový album nadviazala v roku 1981 jej druhá štúdiová LP platňa Môj malý príbeh. Mariku tu opäť sprevádza skupiny Modus, pričom jej základný autorský tím (Lehotský, Hammel, Peteraj) posilnil skladateľ Ján Lauko a ako autorka hudby sa tu po prvýkrát predstavila v troch skladbách aj samotná Marika.

Zaujímavý je Marikin posun k obsahovo i výrazovo náročným, šansónovo ladeným piesňam (Cirkusový kôň, Pomätená, Môj milý), ktoré predstavujú umelecký vrchol albumu. Táto poloha je vyvážená pozoruhodnými dobovými hitmi (Deň letí, Planéta nádej) a spolu tak ukazujú Mariku ako komplexnú speváčku na začiatku jej veľkej kariéry.

"Vydavateľstvo Opus dalo Marike Gombitovej šancu, keď mala 23 rokov (jej debutový album vyšiel v roku 1979) a Marika ju dokonale využila. Opus sa k Marike vracia aj dnes a po 44 rokoch prináša obnovenú vinylovú reedíciu celej jej opusovskej diskografie. A to v čase, keď sa Marika po dlhšom čase vracia na koncertné pódiá veľkými koncertami v Prahe. Jednoducho Marika tu bola, je a bude a stále je najlepšia," vyjadril sa Július Kinček, riaditeľ vydavateľstva OPUS.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová.