Už po tretíkrát sa podarilo britskej indierockovej skupine Arctic Monkeys zvíťaziť v kategórii Najlepšia britská skupina, a zároveň zhrabnúť sošku za Najlepší britský album. Stali sa tak víťazmi večera, ktorý až do poslednej kategórie nemal žiadneho absolútneho favorita.

Kým predošlé ročníky Brit Awards sa vždy dali spojiť s menom konkrétneho umelca už po polovici galavečera, 34. ročník najsledovanejších britských hudobných cien bol v tomto smere napínavý až do konca. Počas celého večera totiž nebolo možné určiť, kto napokon ovládne O2 arénu v Londýne. Medzi ocenenými sú nováčikovia aj stálice. Napokon až hlavná kategória - Najlepší britský album - ukázala jasné výsledky.

Vrátiť sa z bahna a preraziť sklenený strop

Keď Arctic Monkeys otvárali ceremoniál skladbou R U Mine? z ich aktuálneho albumu AM, nikto nevedel, že niekoľkometrové horiace písmená na javisku budú jeho hlavným menovateľom. Napokon si okrem ceny pre Najlepšiu britskú skupinu odniesli aj najprestížnejšie ocenenie Britského fonografického priemyslu (BPI). Z rúk minuloročnej víťazky Emeli Sandé si prevzali vynoveného Brita za nahrávku roka, ktorou sa právom stal ich album AM (recenzia).

"Tento rock'n'roll, hm? Tento rock'n'roll len tak nezmizne. Z času na čas môže hibernovať, ponoriť sa späť do močiara. Myslím, že cyklická povaha vesmíru, v ktorom existuje, si vyžaduje podvoliť sa niektorým jeho pravidlám. Ale vždy čaká hneď za rohom. Pripravený vrátiť sa z bahna a preraziť sklenený strop, vyzerajúc lepšie než kedykoľvek predtým. Áno, tento rock'n'roll niekedy vyzerá akoby vybledol, ale nikdy nezomrie. A s tým nemôžete urobiť nič. Ďakujeme veľmi pekne, skutočne si to vážim. Neberte to zle a zaúčtujte mi ten mikrofón, ak chcete," vyhlásil pri preberaní ceny frontman Alex Turner a pustil mikrofón na zem.

Mimochodom, jeho slová o návrate rocku na výslnie britskej scény potvrdzujú aj minuloročné štatistiky predajnosti albumov, podľa ktorých je rock populárnejší ako pop.


Akýmisi tieňovými víťazmi sa stali One Direction. Tiež si odniesli dve trofeje z dielne Philipa Treacyho, avšak nie v tých najprestížnejších kategóriách - jednu dostali za Celosvetový prielom, druhú za Najlepšie britské video vďaka singlu The Best Song Ever. K tomuto víťazstvu im pomohla najmä obrovská základňa fanúšikov na internete - prvýkrát v histórii Brit Awards bolo totiž divákom umožnené určiť víťaza z nominovaných umelcov pomocou "hashtagov" na Twitteri (hashtag = mriežka a určité heslo).

Počas rozhovoru s päticou mladých Angličanov sa moderátor James Corden spýtal: "Vy poznáte Justina Biebera. Boli ste s ním v poslednej dobe v kontakte, pozrieť ho vo väzení? Hovorili ste mu, či vie, čo chlapcom s jeho výzorom vo väzení robia? Čo by ste mu odkázali?" Člen One Direction Louis Tomlinson reagoval prekvapujúco: "Nech pokračuje v tom, čo robí." Postaral sa tak o dychvyrážajúcu odpoveď, na ktorej si britské médiá a sociálne siete na celom svete okamžite zgustli.

Rudimental vs. Disclosure - 2:0

Pomyselnú vojnu viedli celý večer Rudimental a Disclosure. Obe formácie vlani vydali svoje komerčne úspešné debutové albumy a bojovali proti sebe hneď v troch kategóriách - Najlepší britský album, Najlepšia britská skupina a Najlepší britský singel. Nakoniec práve v tejto kategórii dostali cenou Grammy ovenčení Disclosure na frak od Rudimental a Elly Eyre so singlom Waiting All Night.

Druhý bod Rudimental zinkasovali, keď skladbu spoločne predviedli ako mashup s piesňou Pompeii od Nováčikov roka Bastille. Práve toto vystúpenie bolo z celého najenergickejšie a vyvolalo na sociálnych sieťach pozitívne ohlasy. Špeciálna verzia Royals a White Noise od Najlepšej medzinárodnej speváčky Lorde v spolupráci so súrodeneckým duom a speváčkou Alunou Francis divákov natoľko neoslovila. Napriek tomu išlo takisto o kvalitné vystúpenie, ktoré môže slovenských fanúšikovi navnadiť na koncert Disclosure na Pohode.

 
Viac zahraničných hostí

Kategórie domácich sólo interpretov si za ženy osvojila Ellie Goulding a za mužov David Bowie. Ten je podľa slov Noela Gallaghera z Oasis "too cool for that shit" (príliš cool na také sračky) a ďakovať poslal modelku Kate Moss. Citovala z jeho listu, v ktorom okrem iného apeloval aj na to, aby sa Škótsko neoddeľovalo od Spojeného kráľovstva.

Najlepšou medzinárodnou skupinou sa stali, neprekvapivo, Daft Punk. Neobjavili sa, no v dejisku s mimoriadne vkusnou scénou bolo beztak dosť zahraničných hostí. Ceny odovzdávali aj Kylie Minogue či Prince so svojou novou čisto ženskou kapelou 3RDEYEGIRL. Počas večera vystúpil aj Bruno Mars, ktorý si predtým prevzal cenu za Najlepšieho medzinárodného speváka, Katy Perry, Beyoncé a Pharrell Williams v spoločnosti Nilea Rodgersa. Zo zámoria tak tento rok prišlo o päť umelcov viac ako vlani, keď na Brits vystúpili Justin Timberlake a Taylor Swift. 

Katy Perry úspešne spropagovala nielen svoj aktuálny singel Dark Horse, ale aj videoklip k nemu. Jej vystúpenie bolo najfarebnejšie a celkom nápadité. Dokonca si naozaj dobrým spevom napravila reputáciu, ktorú sa jej podarilo pokaziť v januári na Grammy. Tam Beyoncé síce oslovila živou vizualizáciou videa Drunk In Love, avšak teraz, počas prvého živého predstavenia uvoľnenej piesne XO, vyzerala strojene a príliš elegantne. 


Brit Awards 2014 - prehľad ocenených interpretov:

Britský nováčik:
Tom Odell 
London Grammar
Bastille
Laura Mvula 
Disclosure

Britská interpretka:
Ellie Goulding
Laura Mvula 
Laura Marling
Birdy
Jessie J 

Britský interpret:
Jake Bugg
Tom Odell
James Blake
John Newman
David Bowie

Britská skupina:
Arctic Monkeys
Bastille
Disclosure
One Direction
Rudimental

Britský interpret s najväčším celosvetovým úspechom:
One Direction

Britský producent roka: 
Flood & Alan Moulder
Ethan Johns
Paul Epworth

Britské video:
John Newman - Love Me Again
Ellie Goulding - Burn
Naughty Boy featuring Sam Smith - La La La
Calvin Harris featuring Ellie Goulding - I Need Your Love
One Direction - The Best Song Ever

Britský singel:
Calvin Harris featuring Ellie Goulding - I Need Your Love
Rudimental featuring Ella Eyre - Waiting All Night
Disclosure featuring AlunaGeorge - White Noise
Bastille - Pompeii
Naughty Boy featuring Sam Smith - La La La
Olly Murs - Dear Darlin`
Passenger - Let Her Go
John Newman - Love Me Again
Ellie Goulding - Burn
One Direction - One Way Or Another (Teenage Kicks)

Britský album roka:
David Bowie - The Next Days
Arctic Monkeys - AM
Bastille - Bad Blood
Disclosure - Settle
Rudimental - Home 

Medzinárodná skupina:
Daft Punk
Haim
Kings Of Leon
Arcade Fire
Macklemore & Ryan Lewis

Medzinárodná interpretka:
Katy Perry
Janelle Monaé
Pink
Lorde
Lady Gaga 

Medzinárodný interpret:
Bruno Mars
Eminem
Drake
John Grant
Justin Timberlake

Critics' Choice Award: Sam Smith
Brits Global Success: One Direction

Autor: Marek Majzon
Foto: Jon Furniss/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Arctic Monkeys