Americká kapela Pontiak (Thrill Jockey Records) opäť zavíta na Slovensko. V rámci svojho európskeho turné, počas ktorého zahrajú sériu koncertov v dvanástich európskych mestách, predstavia svoju tvorbu už 8. marca o 20 h v bratislavskej Fuge. Na treťom koncerte v rámci marcového turné vystúpia spolu s britskou skupinou So Low.

Virgínsku kapelu Pontiak založili v roku 2004 bratia Jennings, Van a Lain Carneyovci. Na svojom konte má skupina doteraz sedem albumov a tri EP. Žánrovo osciluje na pomedzí neo-psychadelic rocku, stoner rocku, či indie rocku. Ich tvorba je veľmi emotívna, prirodzene surový zvuk decentne dopĺňajú jemným vrstveným vokálom. Charakterizujú ich hypnotické opakujúce sa motívy, psychadelická gitara a prepracované bicie.

Pre Pontiak sú typicky príznačné dlhé inštrumentálne pasáže v ktorých budujú atmosféru svojich skladieb. Inšpirácie pre svoju tvorbu čerpajú z mnohých zdrojov: zo zážitkov z početných ciest naprieč Amerikou a Európou, či vidieckeho spôsobu života v oblasti Blue Ridge Mountain, odkiaľ Carneyovci pochádzajú. Prírodné motívy nachádzame napríklad v EP Comecrudos (2011), ktoré bolo inšpirované cestou z Phoenixu do oblasti národného parku Big Bend, kde bratom učarovala prirodzená krása Texasu a okolia Rio Grande.


Pominuteľnosť našej existencie

V neskoršej tvorbe ich taktiež hudobne veľmi ovplyvnilo založenie si vlastného pivovaru. "Existuje jasné spojenie medzi pivovarníctvom a hudbou. Oboje  sú tvorivé procesy, pri ktorých máte nesmierne veľa možností. V nahrávacom štúdiu čelíte logistickým, technickým, či tvorivým výzvam. Je na vás, ako na interpretovi, rozhodnúť sa, ktorou cestou sa chcete vybrať. Pivovarstvo nie je iné," vysvetľuje gitarista a spevák Van Carney. 

Vo svojej najnovšej tvorbe sa venujú prevažne téme pominuteľnosti momentálnej ľudskej existencie a spôsobu, akým sa s touto skutočnosťou človek dokáže vysporiadať. Pri tvorbe textov sa inšpirujú aj takými literárnymi velikánmi, akými sú Karl Ove Knausgård, Bohumil Hrabal, či Lev Nikolajevič Tolstoj. Vstupenky na bratislavský koncert tria Pontiak sú dostupné v sieti predpredaj.sk.

Vstupenky:  


Redakciu Hudba.sk informoval Daniel Franko z TMB Agency. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR