Keď v decembri Dave Lombardo ohlásil, že spevákom jeho novej kapely Dead Cross bude Mike Patton, trochu sme zošaleli. Čakanie bolo náročné, ale už je tomu koniec.

Magnet týždňa

Dead Cross, kapela Davea Lombarda (ex-Slayer), práve dokončila nahrávanie svojho rovnomenného debutu. A keďže za mikrofónom bol Mike Patton, boli sme plní očakávaní, čo z toho bude. Konečne je tu aj prvá ochutnávka v podobe skladby Shillelagh. (pm)


Metallica ohlásila európske turné, v rámci ktorého sa predstaví aj v mestách v tesnej blízkosti - Budapešti, Viedni, Prahe i Krakove. Predskakovať im bude nórska úderka Kvelertak. Škoda len, že koncerty ohlásili priskoro a my tak musíme čakať až do apríla budúceho roka. (ak)

Čerstvá novinkaMetalová legenda Sepultura mieri na Slovensko! Vystúpi na Dobrom festivale

Šroty týždňa

Podľa správy na serveri Brněnský deník mali chlapci z revival kapely Rammstein Revival Band SK vážnu nehodu s pyrotechnikou na sobotňajšom koncerte v Brne. Keďže doslovne napodobňujú svoj nemecký vzor, na žiadnom koncerte nechýba hazard s ohňom. Údajne nesprávnym zaobchádzaním došlo k explózii a zraneniu šiestich osôb. Dvaja členovia obecenstva sa zranili ľahko, horšie dopadli členovia kapely a najmä spevák Peter Gedeon. Viac sa dočítate v článku českého denníka. (ak)

John Lennon raz povedal, že ak by sme chceli dať rock'n'rollu iné meno, mohli by sme ho kľudne nazvať Chuck Berry. Dobre to zhrnuli aj na stránke The New York Hardcore Chronicles: "Bez Chucka Berryho by nebol Keith Richards, žiadny Johnny Thunders, žiadny Jimi Hendrix. Bez Jimiho Hendrixa by zas nebol Ritchie Blackmore ani Fast Eddie. Bez Fast Eddieho by nebol Motörhead, bez Motörheadu žiadny Cromags, Venom, či Metallica. Bez Chucka Berryho by tu nebolo nič len pustatina." V sobotu nás táto legenda opustila v úctyhodnom veku 90 rokov. Ďakujeme za všetko, čo pre nás Chuck Berry spravil. Viac sa dočítate v samostatnom článku na Hudba.sk. (pm)


Novinky

Bratislavská progová pätica Symbiosis to v Radio_Head Awards dotiahla v rámci kategóre Hard & Heavy až do finále a aj keď nevyhrala, jej tvorba je ozdobou domácej scény. Kapela 24. marca v bratislavskom Randale pokrstí svoj minuloročný album Inertia, podporiť ju prídu aj dve české (Unaffected Evolution, Fox Territory) a jedna slovenská (Eldridge) kapela. (pm)


Na "slovenské žánrové Grammy" ocenenie boli nominovaní aj žilinskí hardcoreisti Rats Get Fat, ktorí spoločne s Fyascom v októbri minulého roku absolvovali turné po Indonézii a Malajzii. Atmosféru dvanástich koncertov, cestovania i kulinárskych zážitkov chalani zvečnili v dokumente Sea Tour Documentary, ktorého prvú, takmer pätnásťminútovú časť môžete zhliadnuť na Youtube. Teplo, exotika, metal a pálenka! (ak)


Power metalisti Signum Regis vydali novú štúdiovku Decennium Primum. Piaty album seneckej pätice vyšiel 17. marca a o kapelu sa zaujímal aj server Metal Insider. Vypočujte si singel Train to Neverland a rozhodnite, či právom. Ak sa vám zapáči, celý album môžete počúvať a aj podporiť kúpou na Bandcampe. (ak)


Budúci týždeň v piatok v Bratislave vystúpi gitarista Plini, ktorého hudba Vás pohltí aj napriek absencii vokálov. Predskakovať mu budú vynikajúci Poliaci Disperse a srbský  gitarista David Maxim Micic. Bližšie info nájdete v evente. (ak)


Byť Smrťom vôbec nie je jednoduché. Presvedčiť sa o tom môžeme aj v novom videu Mastodon k skladbe Show Yourself. Zamestnanec Oddelenia smrti sa v ňom snaží uloviť členov kapely, ale veľmi mu to nejde. Či sa mu túto neľahkú úlohu podarí splniť, sa dozviete nižšie. (pm)


Norma Jean nedávno vypustili album Polar Similar. Aj keď je oproti predchodcom trochu jemnejší, stále je to slušný náklad. Príkladom je aj skladba 1,000,000 Watts. (pm)


Inštrumentálne vyžitie vo farebnom prevedení nám prinášajú Animals As Leaders s videom ku skladbe Cognitive Contortions. Neviem prečo, ale je brutálne upokojujúce pozerať sa na týchto pánov, ako hrajú. (pm)


Niečo podobné, ale bez vizuálneho doprovodu, tu máme aj v podaní Scale the Summit. Kapela v takmer úplne zmenenej zostave znie stále fantasticky, aj keď zatiaľ máme k dispozícii len jednu skladbu - Royal Orphan. Album In a World of Fear vyjde v polovici mája, predobjednať si ho môžete na Bandcampe kapely. (pm)


Balázs Gróf už s Obituary spolupracoval na videu ku skladbe Violence. Keďže to zožalo celkom dobrý úspech, rozhodli sa pre druhý kúsok. 10,000 Ways to Die je, rovnako ako prvý spomínaný song, plný zombíkov, násilia, a tak ďalej. Všetko samozrejme v animovanej podobe. (pm)


Haluz týždňa

Prečo musí byť blackmetal vždy tak mrazivý? Prečo sú všetky klipy Immortalu nakrútené na zasnežených horách. Nemohol by tak zlovestný a KVLTový žáner vzniknúť aj na púšti? Kapela Woods of Trees vám ukáže, že môže. Nikto predsa nechce, aby mu bola zima. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Chuck Berry, Mastodon