Americká speváčka Kesha sa nakoniec predstaví počas udeľovania Billboard Music Awards, ktoré sa bude konať v nedeľu 22. mája v T-Mobile Arene v Las Vegas. Hudobné vydavateľstvo Kemosabe Records jej vo štvrtok obnovilo povolenie vystupovať, o ktoré prišla začiatkom týždňa.

Spoločnosť patriaca producentovi Dr. Lukeovi, s ktorým sa speváčka súdi, jej zakázala spievať na podujatí pre obavy z toho, že by situáciu využila a rozoberala by v priamom prenose z podujatia ich spor.  "Teraz, keď Kesha a Dick Clark Productions uistili Kemosabe, že ani Kesha ani jej podporovatelia nepoužijú jej vystúpenie na vyjadrovanie sa k sporu, súhlas k vystúpeniu sme obnovili," uviedlo vydavateľstvo v stanovisku pre agentúru Reuters.

Zástupcovia 29-ročnej interpretky sa k povoleniu zatiaľ nevyjadrili. Spoločnosť Dick Clark Productions, ktorá zastrešuje udeľovanie spomínaných hudobných cien, vyjadrila potešenie, že sa hudobníčka, ktorá plánovala vystúpiť s coververziou piesne It Ain't Me, Babe od Boba Dylana, so svojím labelom dohodla. 

Ešte predtým na odvolanie povolenia vystúpiť na odovzdávaní hudobných cien reagovala na Twitteri Lady Gaga, ktorá kolegyňu podporila. "Nie je zvláštne, že je legálne vlastniť takýmto spôsobom ženu? Počuj Uršuľa, chceme jej hlas späť," napísala rodáčka z New Yorku, prirovnávajúc Dr. Lukea k čarodejnici z animovaného filmu Malá morská víla (1989). Lady Gaga podporila Keshu aj v minulosti slovami: "Na celom svete sú ľudia, ktorí ta milujú, Kesha. A môžem úprimne povedať, že som ohromená tvojou odvahou."

Kesha podala ešte v roku 2014 žalobu na Dr. Lukea, pričom ho obvinila zo sexuálneho zneužitia a následného fyzického, verbálneho a emocionálneho týrania, pričom sa tieto udalosti mali začať krátko po tom, čo ako 18-ročná podpísala zmluvu s jeho vydavateľstvom Kemosabe Records. Následne preto požiadala súd, aby ukončil jej kontrakt s vydavateľstvom, v čom jej súd vo februári nevyhovel. Začiatkom apríla takmer všetky body z Keshinej žaloby pre nedostatočné dôkazy zamietol.

Samotný producent, vlastným menom Lukasz Sebastian Gottwald, obvinenia speváčky odmieta, pričom na ne zareagoval protižalobou. V nej speváčku a jej matku Pebe Sebert obvinil z porušenia zmluvných podmienok a urážky na cti.

Zdroj: SITA (Billboard.com, archív)
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kesha, Lady Gaga