Rodina amerického rockového speváka Chrisa Cornella, frontmana kapiel Soundgarden a Audioslave, vydala v piatok prostredníctvom právnika vyhlásenie, v ktorom popiera "domnienky, že sa Chris vedome a úmyselne" zabil.

Rodina napísala, že bez ukončených toxikologických testov si nemôže byť istá tým, čo viedlo k nečakanej smrti 52-ročného hudobníka, a ani tým, či smrť zapríčinili aj nejaké látky. Podľa právnika Kirka Pasicha mal Chris Cornell lekársky predpis na liek proti úzkosti Ativan, ktorý je sedatívom a niekedy sa užíva aj ako liek na spanie. Jeho vedľajšími účinkami, najmä pri užití vyššej dávky, sú paranoidné a samovražedné myšlienky, a tiež krátkodobé problémy s rečovou artikuláciou.

Cornellova manželka Vicky Karayiannis si myslí, že spevákov čin ovplyvnil práve spomínaný liek. Ako uviedla vo vyhlásení, keď s manželom v stredu 17. mája neskoro večer po koncerte v Detroite telefonovala, povedal jej, že si asi "vzal jeden či dva Ativany navyše", a zle, nezrozumiteľne artikuloval. Preto sa rozhodla poslať za ním rodinného priateľa, aby ho skontroloval. V hoteli MGM Grand Detroit, kde bol hudobník ubytovaný, však našiel už iba jeho mŕtve telo s páskou okolo krku, ktorou sa podľa prvého oficiálneho stanoviska súdneho lekára zaškrtil.

Prečítajte si: Chris Cornell zomrel počas turné so Soundgarden

Posledné dni pred osudovým večerom strávil s rodinou

Karayiannis bola Cornellovou manželkou 13 rokov a mali spolu dve deti (12 a 11 rokov, tretie dieťa mal z prvého manželstva). Novinárka gréckeho pôvodu už krátko po jeho smrti povedala, že nemal samovražedné sklony a bol vzorným otcom rodiny. V emotívnom vyhlásení uviedla: "Chrisova smrť je stratou, na ktorú nemožno nájsť slová, a v mojom srdci vznikla prázdnota, ktorá nikdy nemôže byť zaplnená. Ako by potvrdil každý, kto ho poznal, Chris bol oddaným a obetavým otcom a manželom."

Aj počas amerického turné so svojou najslávnejšou kapelou Soundgarden sa minulý víkend vrátil domov, aby mohol byť so svojou rodinou. V nedeľu na Twitteri manželke venoval romantický odkaz ku Dňu matiek: "Pre moju Vicky Cornell - si anjelom aj levicou. Perfektná matka a perfektná manželka. Milujem ťa!"

Ku kapele sa po niekoľkých dňoch strávených doma opäť pripojil až v stredu kvôli večernému koncertu, ktorý bol nakoniec jeho posledným. "Keď sme sa pred koncertom rozprávali, plánovali sme dovolenku počas Dňa obetí vojny (Memorial Day) a ďalšie veci, ktoré sme chceli robiť," uviedla Karayiannis.


Pomohla ho zmeniť k lepšiemu

Spevák mal, rovnako ako množstvo jeho kolegov z rockových kapiel, za sebou drogovú minulosť. V 90-tych rokoch bol závislý na opiátoch a alkohole, no od roku 2002 abstinoval. K lepšej životospráve ho doviedol práve vzťah s Karayiannis, s ktorou sa dal dohromady po 14 rokov trvajúcom manželstve s hudobnou manažérkou Susan Silver.

V roku 2012 v jednom z rozhovorov povedal: "Keď som sa stretol s rodinou Vicky, musel som ich presvedčiť - a ukázať im - že vôbec nie som taký, aká bola ich predstava muzikanta."

"To, čo sa stalo, si nedokážem vysvetliť a dúfam, že ďalšie správy z pitvy poskytnú bližšie podrobnosti. Viem, že miloval naše deti a neublížil by im úmyselným ukončením svojho života. To množstvo lásky a podpory od jeho fanúšikov, priateľov a rodiny pre nás teraz znamená viac ako kedykoľvek predtým. Ďakujem za to, aj za to, že rozumiete, aké je to pre nás ťažké," napísala Karaylannis v závere vyhlásenia.

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, Variety.com, Thesun.co.uk)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Chris Cornell