Vo veku 52 rokov zomrel v stredu v Detroite americký spevák a hudobník Chris Cornell. Smutnú správu pre agentúru AP potvrdil jeho hovorca Brian Bumbery, ktorý hudobníkovu smrť označil za náhlu a nečakanú. Polícia neskôr potvrdila, že v noci po koncerte so svojou najznámejšou kapelou spáchal samovraždu.

Hovorca detroitskej polície Michael Woody najskôr vo štvrtok agentúre AP povedal, že Cornellov prípad sa vyšetruje ako možná samovražda, odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti. O pár hodín neskôr zástupcovia súdneho lekára vo Wayne County v štáte Michigan potvrdili, že líder skupín SoundgardenAudioslave a Temple of the Dog sa obesil. Je veľmi krutou iróniou, že podobným spôsobom zomrel aj vo svojom poslednom videoklipe Nearly Forgot My Broken Heart z albumu Higher Truth (2015).

Woody predtým pre BBC povedal, že na políciu volala nemenovaná osoba približne o polnoci miestneho času. "Rodinný priateľ ho išiel skontrolovať a našiel ho na podlahe v kúpeľni. Privolali náš záchranný tím, ktorý ho na mieste vyhlásil za mŕtveho," uviedol. Hudobník skonal v hoteli MGM Grand Detroit po tom, ako s kapelou Soundgarden vystúpil v tamojšom Fox Theatre. Skupina mala do konca mesiaca naplánovaných ešte šesť koncertov v Spojených štátoch. Spevák po sebe zanechal druhú manželku Vicky Karayiannis a tri deti.


Patril medzi ikony žánru grunge

Chris Cornell
 patril medzi najvýznamnejšie osobnosti alternatívneho rocku od konca 80-tych rokov a následne počas zlatej éry žánru grunge až po súčasnosť. Gitarista, skladateľ a spevák s rozsahom takmer štyri oktávy sa narodil 20. júla 1964 v Seattli, kde o dvadsať rokov neskôr spoločne s gitaristom Kimom Thayilom a basgitaristom Hirom Yamamotom založil kapelu Soundgarden. Jej najznámejším albumom je Superunknown z roku 1994, ktorý popri úmrtí Kurta Cobaina z Nirvany symbolicky ukončil vrcholné obdobie grungu. Dostal sa na vrchol amerického rebríčka Billboard a na celom svete sa z tejto nahrávky predalo okolo 9 miliónov kópií.

Po veľkej sláve v 90-tych rokoch sa skupina v roku 1997 rozpadla a na scénu sa vrátila až o 13 rokov neskôr. Po koncertnom comebacku sa fanúšikovia dočkali aj nového albumu. Ten vyšiel pod názvom King Animal v roku 2012, otvára ho skladba s príznačným názvom Been Away Too Long. Nahrávka bola hudobnými kritikmi hodnotená kladne, no nepatrí medzi najvýraznejšie zo série veľkých comebackov z posledných rokov. Albumy z poslednej dekády 20. storočia zostali v prípade Soundgarden neprekonané.

Možno sa to mohlo podariť s ďalšími albumom, ktorý mali Soundgarden podľa spevákových vyjadrení v rozhovoroch už rozrobený. Dokončiť ho už nemôžu, jedine ak by sa vzniknutý materiál použil ako základ pre posmrtnú nahrávku.


Posledný koncert s Audioslave ako protest proti Trumpovi

Cornell, ktorého americký dvojtýždenník Rolling Stone označil za deviateho najlepšieho speváka všetkých čias, ako sólový interpret debutoval v roku 1999 albumom Euphoria Morning. V roku 2006 ponúkol skladbu You Know My Name, ktorá sa stala titulnou piesňou bondovky Casino Royale. Pripravil si tak pôdu pre ďalšie sólové albumy Carry On (2007), Scream (2009) a Higher Truth (2015). Okrem toho má na konte napríklad aj živú nahrávku Songbook (2011).

Osemročnú "dieru" medzi jeho prvými dvoma sólovkami vyplnilo úspešné obdobie na čele formácie Audioslave, ktorú založil v roku 2001 spoločne s troma členmi slávnych Rage Against the Machine - Tomom Morellom (gitara), Timom Commerfordom (basgitara) a Bradom Wilkom (bicie). Superkapela vydala albumy Audioslave (2002), Out Of Exile (2005) a Revelations (2006). V roku 2007 ju Cornell kvôli odlišným predstavám o hudobnom smerovaní oficiálne opustil, čím sa zároveň ukončila jej činnosť.

Hviezdna zostava sa znovu pripomenula až v januári tohto roka, kedy odohrala svoj prvý koncert po jedenástich rokoch. Vystúpila na podujatí Anti-Inaugural Ball, ktoré sa konalo v deň nástupu Donalda Trumpa do úradu prezidenta USA. Samozrejme nešlo o náhodu - ako napovedá názov koncertu, išlo o protestnú akciu.

"Anti-Inaugural Ball je oslavou vzdoru. Vzdoru proti rasizmu. Vzdoru proti sexizmu. Vzdoru proti homofóbii. Vzdoru proti násiliu. Vzdoru proti ničeniu životného prostredia. Vzdoru proti fašizmu. Vzdoru proti Donaldovi Trumpovi," uviedol pred koncertom v oficiálnom vyhlásení Tom Morello, ktorý podujatie zorganizoval so svojou kapelou Prophets of Rage. Audioslave na koncerte zahrali skladby Cochise, Like a Stone a Show Me How to Live.


S členmi Pearl Jam po štvrťstoročí oživil "superkapelu"

Okrem posledného vystúpenia s Audioslave stihol spevák pred náhlou smrťou znovu oživiť aj svoju ďalšiu kapelu - Temple of the Dog, ktorá je možno najmenej známa, ale jej príbeh je o to zaujímavejší. Vznikla v roku 1990 v Seattli a okrem Cornella ju tvorili aj štyria členovia inej slávnej kapely, ktorú však v tom čase ešte nikto nepoznal. Ich mená sú Jeff Ament, Stone Gossard, Mike McCready a Matt Cameron a spája ich značka Pearl Jam. Ak by sa táto zostava s Chrisom Cornellom dala dohromady o 10-15 rokov neskôr, bola by, podobne ako Audioslave, okamžite otitulovaná ako superskupina. V čase jej vzniku a vydania debutu ju však zaregistroval iba málokto.

Jediný, eponymný album Temple of the Dog vyšiel v apríli 1991 a v rebríčku Billboard 200 sa umiestnil na 5. mieste. Tento úspech však prišiel až viac ako rok po vydaní nahrávky, v lete 1992. Medzitým totiž hlavné kapely Cornella a jeho spoluhráčov vydali svoje albumy Ten (august 1991) a Badmotorfinger (október 1991), ktoré obom skupinám priniesli zástupy fanúšikov. Keď si ľudia v A&M Records v roku 1992 uvedomili, že majú v katalógu niečo výnimočné - spoločný album nových rockových hviezd Soundgarden a Pearl Jam - uviedli na trh reedíciu predtým neúspešnej nahrávky, ktorú propagovali singlom a videoklipom Hunger Strike.


Napokon sa pôvodne takmer nepovšimnutý album, na ktorom dokonca niektoré vokály spieva samotný líder Pearl Jam Eddie Vedder, stal jednou zo stovky najpredávanejších nahrávok roka 1992 - len v USA sa predalo vyše milión kusov. Je preto paradoxom, že práve v tomto roku kapela po necelých troch rokoch fungovania ukončila činnosť. Hlavné skupiny jej členov sa však počas krátkej existencie Temple of the Dog zaradili medzi lídrov grungeovej explózie a ich popularita rástla tak prudko, že na vedľajší projekt jednoducho nebol priestor. A tak zostalo až do konca 90-tych rokov (aspoň v prípade Pearl Jam, ktorí vydávali albumy minimálne každé dva roky).

Temple of the Dog preto o sebe znovu dali vedieť až v novom miléniu. V rokoch 2003, 2009, 2011 a 2014 odohrali niekoľko jednorazových vystúpení. V podstate však pri nich nešlo o comeback, pretože vždy stačilo, aby Chris Cornell prišiel ako hosť na koncert Pearl Jam a "superkapela" na chvíľku ožila. Jej skutočný návrat na scénu sa napokon uskutočnil až minulý rok na jeseň, kedy hudobníci na oslavu 25. výročia albumu pripravili koncertné turné. Prvé a zároveň aj posledné. Okrem známych skladieb na ňom zahrali aj nikdy nevydanú pieseň Missing.


Veril v príchod ďalšej rockovej éry

Poslednou hudbou, ktorú Chris Cornell vydal, bola v marci jeho nová skladba The Promise. Nahral ju pre film The Promise režiséra Terryho Georgea, v ktorom si zahrali napríklad Oscar Isaac, Charlotte Le Bon alebo Christian Bale. Výťažok z jej predaja ide na konto neziskovej organizácie International Rescue Committee, ktorá pomáha ľuďom postihnutým vojnou či prírodnými katastrofami. Hudobník pesničku v apríli predstavil naživo v televíznej šou The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Aj z predchádzajúcich riadkov a množstva jeho aktivít je zjavné, že samovražda bola naozaj to posledné, čo fanúšikovia a kolegovia 52-ročného speváka očakávali. Okrem hudby boli zaujímavé aj jeho názory na vývoj hudobnej scény. Napríklad v rozhovore pre britský denník The Sun v roku 2012 prirovnal súčasný úpadok populárnej hudby k situácii, kedy na scénu nastúpil grunge. Preto veril, že sa blíži ďalšie pozitívne obdobie pre rockovú hudbu.

"Významným dôvodom toho, prečo sa stal grunge tak rýchlo populárnym, je to, že ľuďom už bolo zle z vtedajšej hudby. Teraz je to také isté. Je väčšia šanca na vznik zdravej a životaschopnej rockovej scény, pretože má na čo reagovať. Súčasná popová hudba už ani nemôže byť horšia, ako je teraz," povedal. Či už nová rocková revolúcia príde alebo nie, Chris Cornell sa toho žiaľ nedožije. Jeho odkaz pre ďalšie generácie tu však zostáva.


Reakcie hudobníkov: Stratili sme jedného z najlepších

Na spevákovo úmrtie už reagovalo prostredníctvom sociálnych sietí množstvo osobností zo sveta aj z domácej scény. Tu sú odkazy niektorých z nich:

"RIP Chris Cornell. Neuveriteľne talentovaný a mladý. Bude nám veľmi chýbať," - Jimmy Page (Led Zeppelin)

"Náš spoločný priateľ mi telefonoval a povedal mi, že môj brat je mŕtvy. RIP Chris Cornell. Si veľký umelec. Lásku Vicki a celej rodine," - Nile Rodgers

"Som naozaj šokovaný zo smrti Chrisa Cornella. Aká strašná a smutná strata. Myslím na jeho rodinu. RIP," - Dave Navarro (Jane's Addiction)

"RIP Chris Cornell. Prajeme úprimnú sústrasť Soundgarden a rodine. Stratili sme jedného z najlepších," - Foster The People

"RIP Chris Cornell. Budeš nám chýbať, no nikdy na teba nezabudneme. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," - DJ Ashba (Guns N' Roses)

"Wow...toto je naozaj šok. Chris Cornell bol jedným z najvýznamnejších spevákov našej generácie. Obrovská strata," - Mike Portnoy (Dream Theater)

"Môj priateľ Chris Cornell zomrel a ja som neskutočne smutný," - David Arnold (hudobný skladateľ s Cornellom spolupracoval na bondovskej skladbe You Know My Name)

"Som smutný, pretože som sa dozvedel o úmrtí Chrisa Cornella. Úžasný spevák a umelec," - Billy Idol

"Ďakujem za skvelú hudbu, ktorá ma sprevádzala veľmi intenzívne v mojej dospievajúcej, veľmi dôležitej časti života. Mám príliš veľa spomienok spojených so Soundgarden. Bol si jeden z najlepších spevákov novej doby. Mal si neskutočný hlasový rozsah a bol autorom niekoľkých fantastických, nadčasových a zásadných skladieb nielen môjho života. V piatok si Ťa pripomenieme na God Save The Vinyl v Nu Spirit Bare," - Tomáš Sloboda (Le Payaco, Sounds Like This)

"Chris Cornell R.I.P jeden z mojich speváckych vzorov," - Peter Cmorik

"Dnes svieti čierne slnko. Odišiel muž s najkrajším hlasom, odišiel anjel, brat, inšpirácia, strašný frajer a kráľ. Rest in Peace Brother! Say hello to heaven... Say hello to Kurt, Scott and Layne," - Marián Ferenc (ElevenHill)

"Priatelia, dnes mám veľmi smutný deň. Včera môj najväčší idol odohral svoj posledný koncert v Detroite v USA. Bol a navždy zostane mojou najväčšou inšpiráciou. RIP Chris Cornell," - Peter Aristone


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, archív Hudba.sk, Facebook)
Foto: Casey Curry/Invision/AP

Správu sme po vydaní priebežne aktualizovali a dopĺňali.

Súvisiaci interpreti: Chris Cornell