Na karanténu možno nadávať alebo ju využiť vo vlastný prospech. Možnosť B si zvolila aj česko-slovenská formácia John Wolfhooker. Ak niekto očakával vydanie ďalšieho singla z albumu 313, nominovaného na cenu Anděl v kategórii Rock, bude milo prekvapený. Skladba Damaged Goods je totiž úplnou novinkou a vychádza tradične aj s videoklipom.

"Tesne pred začiatkom plošného obmedzenia pohybu sme sa ako kapela stretli, aby sme riešili prípravu live streamu. Vtedy sme si však uvedomili, že sa nám do toho vôbec nechce a oveľa viac chceme skladať nové veci," prezrádza k impulzívnemu vzniku piesne spevák Martin Čupka"Vždy nás na hudbe najviac bavil jej vznik. Priebeh od nápadu po finálny mastering, riešenie vzťahov medzi jednotlivými nástrojmi a vychytávanie detailov," dodáva gitarista Rony Janeček, ktorý bol ako obvykle zodpovedný za mix inštrumentálnej časti nahrávky.

Skladba Damaged Goods je ďalším vydareným počinom jednej z najzaujímavejších mladých kapiel na českej a slovenskej scéne. Na jednej strane (po doposiaľ najtvrdšom albume 313) prekvapí popovou prístupnosťou, v refréne však poslucháča v dobrom zmysle slova omráči nekompromisným zvukom gitár, ktoré sú pre John Wolfhooker typické. Nechýbajú ani inštrumentálne sóla alebo scream, čo určite ocenia fanúšikovia tvrdších žánrov. Skladba by však vďaka svojej melodickosti a chytľavosti bez problémov zapadla aj do playlistov rádií, ak by v nich progresívnejšia hudba dostávala priestor. Snáď si novinku, v ktorej sa predviedli obaja speváci (frontman Martin Čupka aj basák Filip Vlček), všimnú aspoň rockové rádiá.


Tri dni od nápadu k hotovej skladbe

"Tentoraz sme našli kreativitu v obmedzení - dali sme si na dokončenie skladby tri dni. Vrátane textu a nahratia inštrumentálu. A tak sa stalo. Skvelá skúsenosť!" hodnotí tvorbu nového singla bubeník Adrian Janeček, ktorý sa postaral aj o vizuál ku skladbe od grafiky až po strih a post-produkciu videoklipu. Kameru odšoféroval vrchný fotograf, mág a neoficiálny piaty člen kapely John Wolfhooker - Rusty Shepherd.

"Myslím, že obzvlášť vďaka zlepšujúcej sa schopnosti vnímania produkcie piesní každého z nás sa podarilo vytvoriť vec, ktorá (kiež by) vytvorila most medzi nulovým hudobným kompromisom z našej strany a rádiovým, mainstreamovo znejúcim svetom," uzatvára basgitarista a spevák Filip Vlček, ktorý si opäť vzal na starosti zvukovú podobu vokálnej časti nahrávky. Finálny sonický krok masteringovými čižmami urobil Acle Kahney z kapely TesseracT v štúdiu 4D Sounds v anglickom Milton Keynes.

Ak sa vám novinka kapely zapáčila, odporúčame aj spomínaný album 313, ktorý vyšiel v decembri minulého roka. Nahrávka je nielen doposiaľ najtvrdším ale i najemotívnejším počinom skupiny. V silnom a progresívnom crossoverovom koktejle John Wolfhooker originálne namiešali prvky moderného rocku, metalcoru, nu metalu či djentu. Názov albumu tvorí číslo z dverí skúšobne a tematicky album spracováva frontmanove pocity po ťažkom rozchode.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu John Wolfhooker poskytol Martin Čupka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili (oba odstavce nad playermi).

Foto: Rusty Shepherd