Duševné zdravie je stavebným prvkom mnohých umeleckých diel. Ako spoločnosť sa tejto téme čoraz viac otvárame a nápomocnými sú práve umelci, ktorí sú pripravení hovoriť o vlastných zápasoch s temnotou a s víťazstvom nad ňou. Skúsenosť s hlbokou depresiou má aj britsko-ugandský spevák a skladateľ Daudi Matsiko z Nottinghamu, ktorý o nej citlivo prehovoril na debutovom albume The King of Misery.

Kým festival Atmosféra neohlásil, že po prvýkrát privíta za bránami svojho festivalu aj zahraničných interpretov, meno Daudi Matsiko mi nikdy predtým neskrížilo cestu. Teraz sa tak stalo, a nadobudla som dojem, že by mal križovať aj tú vašu. Či už naživo v Hontianskych Nemciach (festival sa koná od 2. do 4. augusta), alebo aspoň v našej rubrike Mimo radar. Pretože máme pred sebou hudobníka, ktorý, zdá sa, vie, čo chce – postaviť do popredia svoju úprimnú poetiku a krehký vokál, ktoré sa nepotrebujú opierať o výraznú inštrumentáciu.

Matsiko je v tomto ponímaní minimalista, avšak s maximálnym účinkom. Z tohto minimalizmu dokáže potom dostatočne dychtivo kričať zmes éterického klavíra, dychových nástrojov a syntetizátora. Vždy na moment, nikdy nie príliš hlučne, no s dostatočným dôrazom. Svojou tvorbu vytvoril pre seba aj svojich poslucháčov miesto plné strašidelných, bolestných a melancholických nálad, ktoré pospájal krehkým vokálom, nehou vyjadrení a ochotou bojovať proti svojim démonom. V tejto ochote a odhodlanosti sa následne zrkadlí nádej, že z temných chodieb depresie existuje únikový východ.

To je územie, ktoré je hudobníkovi dobre známe už desaťročie, odkedy vstúpil na scénu debutovým EP A Brief Introduction to Failure, po ktorom nasledovala krátka nahrávka An Introduction to Failure. Treťou do počtu sa stala nahrávka The Lingering Effects of Disconnection.

Intenzívnejší záujem o jeho hudbu prišiel v roku 2023 po vydaní singlov oMo, Fool Me As Many Times As You Like, Hymn a I Am Grateful For My Friends, ktoré získali podporu od Gillesa Petersona na Worldwide FM a BBC 6 Music. Stali sa súčasťou redakčných zoznamov skladieb na Spotify, vrátane playlistu Najkrajšie piesne na svete. V novembri si ho do svojho podcastu zavolal Adam Buxton a Matsiko otvorene prehovoril o svojej depresii, bipolárnej afektívnej poruche a rasovej traume.

Toto dianie vyústilo do vydania debutového albumu The King of Misery, ktorý vyšiel v januári tohto roka v hudobníkovom vlastnom vydavateľstve Really Good Records. Vo vnútri jeho obalu Daudi poslucháčov vyzýva, aby vyhľadali pomoc "ak  prežívate depresiu alebo ste na podobne temnom mieste, kde som bol, keď tieto piesne vznikali". A má ešte jedno prianie, ktoré súvisí s prežívaním emócií na jeho koncertoch, ktoré by nemali byť potláčané kvôli okoliu: "Chcem len, aby ľudia cítili, že môžu byť, kým chcú. Je na nich, ako koncert prežívajú a ako sa správajú. Je to v poriadku."

Autorka: Miroslava Rabčanová