Bratislavský raper Opak, známy z momentálne hibernujúcej skupiny AMO, od začiatku svojej kariéry inklinuje k reggae a ďalším príbuzným žánrom zo slnečnej Jamajky. To isté platí aj pre producenta a dídžeja Beyuza, ktorý stojí za všetkými albumami Tomáša Hafnera. Prvýkrát sa s Opakom stretli už v roku 2008, no k ďalšej intenzívnejšej spolupráci došlo až tento rok.

Ich cesty sa po dvanástich rokoch individuálnej tvorby opäť nečakane pretli počas karantény, kedy spontánne nahrali "karanténnu" skladbu Mesto duchov. "Obaja máme doma svoje nahrávacie štúdiá, čo vnímam ako veľký benefit. Ja produkujem viac-menej neustále. Počas korony som dorobil riddim (jamajský výraz pre inštrumentálnu pieseň, ktorá slúži vokalistom ako podklad pre ich verbálne vybláznenie sa) a hneď som v tej hudbe počul Opaka. Výsledkom bol singel Mesto duchov. Total sloboda," spomína Beyuz.



Chémia medzi nimi aj po dlhých rokoch zafungovala a po takmer dvoch mesiacoch dvojica prichádza s dalším spoločným singlom Pod kontrolou. Tentoraz ide o ľahšiu letnú záležitosť. "Chcel som vytvoriť hlavne dobrú energiu, ktorá by podčiarkla, že hudba má spájať. Práve preto máme v klipe krásnu zmes ľudí, ktorých spája Slovensko, ale zároveň majú korene aj v iných častiach sveta. Je to taký odkaz k tolerancii," približuje novinku Opak.

V piesni môžete okrem neho počuť aj hlas charizmatickej speváčky Veroniky Strapkovej. "Pieseň Pod kontrolou mi Opak poslal s otáznikom, či by som chcela naspievať refrén. Nakoľko je to pieseň plná dobrej nálady, ktorú v týchto časoch potrebujeme, povedala som jednoznačne áno," hovorí mladá interpretka. Zároveň dopĺňa, že hoci autora hudby Beyuza osobne nepoznala, jeho cit pre reggae ju oslovil.


O vizuál sa postaral mladý režisér Pierre Lexis. Nakrúcalo sa v rôznych zákutiach Bratislavy, ktoré evokujú exotické miesta, v "slovenskej púšti" na Záhorí, ale aj počas cyklistického pelotónu Critical Mass.

Pieseň Pod kontrolou vyšla v nedeľu 19. júla ako samostatný singel. Okrem Youtube je novinka dostupná aj na všetkých digitálnych platformách ako Spotify, iTunes, Deezer, atď.

Text: Hudba.sk (zdroj: Bejči)
Foto: Lexis Production