Streamovacia služba Spotify sa opäť stala predmetom debát po tom, čo sa Taylor Swift rozhodla stiahnuť z nej svoj kompletný hudobný katalóg. Dôvodom boli finančné nezrovnalosti, keď speváčka uviedla, že dostala od spoločnosti 500-tisíc dolárov za domáce streamovanie, zatiaľ čo Spotify tvrdí, že to bolo 6 miliónov. Dave Grohl však ponúka iný uhol pohľadu.

Na problematickú finančnú politiku streamovacích služieb, ktoré sa nesprávajú férovo k autorom hudby, upozornili už viacerí umelci Thom Yorke z Radiohead, David Byrne či Pink Floyd. Dave Grohl z Foo Fighters má na to však úplne iný pohľad a v rozhovore pre Digital Spy uviedol, že viditeľnosť získaná prostredníctvom Spotify prevažuje nad finančnou stránkou. 

Daj ľuďom hudbu a koncertuj

"Mňa osobne to absolútne nezaujíma. Ale to je môj prípad, pretože budeme hrať dve noci vo Wembley budúce leto. Chcem, aby ľudia počúvali našu hudbu a nestarám sa o to, či zaplatíš dolár alebo 20 dolárov, len počúvaj našu hudbu," rozhovoril sa Grohl. "Ale rozumiem iným ľuďom, ktorí voči tomu namietali," priznal hudobník a kolegom posiela jasný odkaz: "Chceš, aby ľudia počúvali tvoju hudbu? Daj im ju a potom choď hrať koncerty. Páči sa im tvoja hudba? Tak prídu sa pozrieť na tvoj koncert. Pre mňa je to jednoduché a myslím, že to takto funguje."

Dave Grohl pritom spomína na začiatky, keď boli mladou skutočne "hlučnou, mizernou punkovou kapelou". "Nebola žiadna kariéra a milovali sme to a ludia milovali, že sa na nás môžu prísť pozrieť a táto zásielka prebehla tvárou v tvár a osobne. To bolo to, čo ľudí naozaj vzrušilo. Dnes sa zameriavame príliš na technológie a na tom v skutočnosti nezáleží."


Autor: Marína Valentovičová (zdroj: consequenceofsound.net)
Foto: Amy Harris/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Taylor Swift