Pilotný ročník festivalu MELA 2021 prinesie do netradičných priestorov technickej pamiatky Schaubmarovho mlyna v Pezinku experimentálnu a ambientnú hudbu. V sobotu 28. augusta sa predstavia Alapastel, Blackwood Incident, Vŕtačky podesáte hodině, Line Gate, Stroon, Barbora Tomášková a Jori Josiphson.

Schaubmarov mlyn je súčasťou Slovenskej národnej galérie, pričom ide o jediný zachovalý potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Práve Schaubmarov mlyn sa stane dejiskom pilotného ročníka tematického festivalu ambientnej a experimentálnej hudby s interdisciplinárnym presahom zvukového a vizuálneho umenia.

Festival Mela je platformou pre stret súčasnej experimentálnej a zvukovej tvorby a laických a profesionálnych záujemcov o tieto formy umenia. Koncerty sa budú odohrávať vo dvore bývalej mlynskej usadlosti, v interiéri budovy mlyna a v stodole. Hudobný zážitok doplnený o vizuálny a akustický stimul prostredia je východiskový pre tému ADAPT tohto ročníka festivalu.

Dramaturg Martin Kosorín sa vo svojej umeleckej tvorbe zameriava na tvorbu hudby a interaktívnej scénografie pre potreby tvorby predstavení súčasného tanca. V lete 2020 absolvoval rezidenciu v Schaubmarovom mlyne v rámci hudobnej tvorby pre-site specific predstavenie, mal z pozície hudobníka možnosť spoznať akustické a technické možnosti priestorov, ktoré boli kľúčové pre výber interpretov. Sprievodnými aktivitami podujatia budú workshopy pre rodiny s deťmi zamerané na hudobnú tvorbu a gramotnosť. 


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Veronika Němcová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR