Alibaba a 40 krátkych songov 2 je názov nového albumu, ktorý Horkýže Slíže vydali minulý týždeň. Urobili tak bez veľkej propagácie, akurát deň pred jeho zverejnením vyšiel videoklip k skladbe Rampa, ktorá rozdelila fanúšikov na dva tábory. Nitrianski rockeri totiž na virálnom hite plnom vulgarizmov spolupracovali s rapermi z DMS, Separom a Damem.

Už pár hodín od zverejnenia Rampa vyskočila na vrchol slovenského rebríčka "trending" videí na Youtube. Niet divu, okrem toho, že ide o spoluprácu jednej z najpopulárnejších slovenských kapiel s jednou z najvýraznejších formácií domáceho hip-hopu, je skladba brutálne chytľavá a jej maximálne strelený text je plný vtípkov a v závere aj odkazov na staršie hity Horkýže Slíže.

Nie každému toto spojenie sadlo, no v komentároch prevládajú pozitívne reakcie. Aj tí, ktorí rap nemajú v láske, totiž musia uznať, že Separov raketový flow a hlas v spojení s tvrdými gitarami funguje výborne. Nečakanú spoluprácu vizuálne dopĺňa klip v southparkovskom štýle, takže viac ako 600-tisíc pozretí za týždeň nemôže byť prekvapením.


Niekoľko dní mali Slíže na vrchole Youtube rebríčka hneď dve videá, keďže na druhej priečke bol samotný album, z ktorého kontroverzný singel pochádza. Alibaba a 40 krátkych songov 2 nadväzuje na album z roku 2003, z ktorého pochádzajú hity ako Adam Šangala, Atómový kryt, Banda tupých hláv či Malá Žužu (spresnenie: folklórna verzia).

Novinka je nemenej bláznivou multižánrovou jazdou plnou politicky nekorektného humoru, absurdných textov a "scénok". Okrem tvrdších gitarových skladieb, často siahajúcich až k metalovým žánrom, nechýbajú ani typicky slížovské akustické či romantické úlety (Tribula, Artista, Ušný maz, Vo svite luny, Kumšt, Merkúr, Hendrix...), hovorené skity, či dokonca funky (Klávesák).

Medzi najlepšie kúsky patrí hneď na začiatku albumu skladba Degustácia, ktorá má potenciál stať sa veľkým koncertným hitom. Vydarený je aj kratučký song Tandem Pilot so zvukom á la Limp Bizkit alebo nasledujúca vec Si Skončil s fiktívnym textom o vyhadzovaní členov kapiel plným reálnych mien zo slovenskej a českej hudobnej scény. Spomedzi skladieb s dlhšou minutážou vynikajú 11:10 pm, Ty vieš, že sa chovám tak, jak sa chovám a veľký žánrový úlet v skladbe Major Zeman.

Vďaka albumu sme sa tiež dozvedeli, že aj v roku 2021 sa dá stále robiť sranda z rečových vád (Webstránka, Postoj, Na Oravskom hrade) a možno sa na tom niekto aj zasmeje. Väčšina skladieb však skalných fanúšikov určite nesklame. Horkýže Slíže novinkou obhajujú svoj status kapely, ktorá si v hudbe a textoch môže dovoliť takmer všetko.


Autor: Patrik Marflák
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže