Mladý slovenský interpret Lucius Szikora, ktorého hlas môžete poznať vďaka spolupráci s úspešným producentom Markom Dannom v rádiovom singli Sunflowers (2017), prichádza so sólovým debutovým singlom. V piesni Niekomu patriť vyjadruje svoje emócie a videoklipom so scénou v slnečnicovom poli symbolicky nadväzuje na spomínaný hit Marka Danna.

"Skladba vznikla v období, keď som mal pocit, že som v slepej uličke. Nevedel som, kam sa pohnúť v osobnom ani v pracovnom živote, nevedel som ako ďalej. Zároveň som si uvedomoval, že podobné pocity nemám iba ja, ale aj mnoho iných ľudí, a preto som sa rozhodol moju skúsenosť zvečniť v skladbe Niekomu patriť," hovorí Lucius Szikora. Ako dodáva, dúfa, že sa v piesni nájdu aj iní ľudia s podobnou životnou skúsenosťou zo sklamania blízkej osoby.

Na piesni sa autorsky podieľal spevák, skladateľ a textár Peter Juhás. Zvuk piesne sa od začiatku nesie v gitarovom duchu a stupňuje sa k záveru skladby. Samotné nahrávanie prebiehalo v štúdiu Rita za letného daždivého dňa. "Myslím si, že to v dobrom zmysle ovplyvnilo náladu a feeling pri nahrávaní," prezrádza spevák. Skladbu produkoval a mixoval etablovaný producent Dominik Štofko alias Domi Štoff z kapely King Shaolin, ktorý je známy aj vďaka spoluprácam s Celeste Buckingham, Vladisom či českou speváčkou Lenny. O mastering sa postaral Ecson Waldes zo štúdia Biotech v Prahe. 


Vizuál k singlu sa nakrúcal v Bratislave a v Rakúsku. Práve rakúsku lokáciu Lucius obdivoval už dlhšiu dobu, preto bola preňho jasnou prvou voľbou. Lokality z centra Bratislavy zase reprezentujú miesta, kde Lucius prežíval všetky vnútorné pocity stelesnené v piesni. Zaujímavosťou je, že dni nakrúcania boli naplánované dlho dopredu a nik nevedel ovplyvniť, aké bude počasie, no príroda stála na strane námetu a v daný večer sa strhla búrka, čím zábery získali na autenticite. "Dážď symbolizuje očistu, aby sa môj život mohol stať lepším," približuje mladý interpret.

Produkciu videoklipu zastrešoval Libor Ondrejkovič, s ktorým Lucius v minulosti viackrát spolupracoval. S námetom a výberom lokalít videoklipu pomáhal Marek Kamenský. "Aj keď nejde o príbehový videoklip, slnečnica je voľne nadväzujúci motív na predchádzajúcu Luciusovu skladbu z produkcie Marka Danna. K tomuto zámeru dopomáha aj výber lokácií, kde pole odkvitnutých slnečníc podáva odkaz o pocitoch zachytených v piesni. Celková atmosféra klipu má podporiť prežívanie životných vzťahov," hovorí Libor Ondrejkovič.

Horiaca slnečnica sa vo videoklipe nevyskytuje náhodne, ale má pre Luciusa silný význam a stala sa hlavnou metaforou tiahnucou sa klipom. "Slnečnice mi pripomínajú životné obdobie, v ktorom som prežíval veľa radosti a šťastia. Symbol horiacej slnečnice teda predstavuje ukončenie tejto etapy, ale zároveň vzbudzuje nádej v lepšiu budúcnosť," uzatvára Lucius.

Singel Niekomu patriť nájdete okrem Youtube aj v streamovacích službách.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Zahornacky