Projekt zhudobnených básní zo zbierky Modlitbičky, ktorý realizovala Jana Bezek, sa v novembri a decembri predstaví v šiestich slovenských mestách. Časť z výťažku z každého koncertu bude určený pre hendikepované dieťa z daného mesta.

Básnická zbierka Modlitbičky z pera slovenského básnika Milana Rúfusa prináša úprimné vyznanie viery prostredníctvom detského myšlienkového sveta. Rovnako postupovala pri zhudobnení týchto básnických miniatúr aj Jana Bezek. Na nahrávku si vybrala jedenásť textov a v každej skladbe necháva vyniknúť detské hlasy z Bratislavského detského zboru.

Zborový spev príjemne dopĺňa komorné zoskupenie šiestich inštrumentalistov v zostave Sandra Frátriková (husle), Laura Lovišková (flauta), Zita Janáková (viola), Marcel Petráš (violončelo), Kornélia Ostrolúcka (kontrabas) a Igor Repka (perkusie). Nahrávka vznikla pod vedením dirigenta Róberta Tišťana.

Hudba Jany Bezek vytvára dokonalú harmóniu s Rúfusovým slovom, ide o kompozície určené pre najmenších spevákov, melodické, dobre zapamätateľné. Aj v samotnom ansámbli využíva hudobné nástroje blízke deťom. Cítiť inšpiráciu detskou piesňou a ľudovou hudbou. "V​ živote​ som​ sa​ stretávala​ s mnohými deťmi a s dospelými, ktorí mi s láskou v očiach o Modlitbičkách rozprávali. Stále viac a viac som si uvedomovala, že sú to modlitby života z najhlbšieho miesta v srdci človeka, ktorý vedel, čo je skutočná láska," hovorí skladateľka Jana Bezek.


Jana Bezek je pôvodom zo Stropkova. Zásadne ju ovplyvnilo stretnutie s poľskou jazzovou scénou. Na AMU v Krakove študovala jazz u skladateľa a klaviristu Joachima Mencela, interpretáciu klasickej hudby pod vedením Elzbiety Hoffman. Venuje sa sólovej hre, hudbe bez prípravy, komponuje pre deti, zaoberá sa štúdiom barokovej hudby a vedie pedagogickú činnosť v Bratislave.

"Mala som šťastie, že som spoznala rodinu Milana Rúfusa. Obetavosť, pokoru a vrúcnosť jeho manželky, čistú dušu jeho dcéry Zuzanky. Obohacujú môj život hodnotami, ktoré inšpirovali aj Milana Rúfusa. Vďaka nim prežívam Modlitbičky každý deň," dodáva autorka.

Modlitbičky - termíny koncertov:

25. 11. - Ružomberok
26. 11. - Banská Bystrica
30. 11. - Trenčín
1. 12. - Trnava
2. 12. - Nitra
10. 12. - Bratislava

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informoval Slavomír Sochor.

Foto: TASR