Český spevák Tomáš Klus sa v nedeľu 10. marca opäť ukáže v Bratislave. Tento raz príde do hlavného mesta Slovenska ako dvojnásobný víťaz ankety Český slávik. Dejiskom jeho vystúpenia bude znova Ateliér Babylon. Vstupenky na koncert sa už predávajú za cenu 20 eur.

Dvadsaťšesťročný Tomáš Klus vyrastal v hudobnom prostredí, no jeho cesta k piesňam nebola priama. Kedysi bol totiž vrcholovým športovcom. V roku 2002 získal zlatú medailu v modernom päťboji na majstrovstvách Európy pre dorast. Pre hudbu však išiel šport bokom. V roku 2008 debutoval albumom Cesta do záhu(d)by.

V tom istom roku bol ako predskokan na turné skupiny Chinaski a v roku 2009 získal prvého Anděla - v kategórii Objav roka. Jeho druhou štúdiovkou je Hlavní uzávěr splínu (2009), za ktorú si prevzal zlatú platňu. Vlani v septembri uviedol na trh tretí štúdiový album Racek. S nahrávkou, ktorá obsahuje aj hit Pánubohudooken, dosiahol dvojnásobnú platinu za predaj 24-tisíc kópií.

Ten, ktorý (konečne) porazil Gotta

Svoj progres korunoval tento rok niekoľkými cenami. Z odovzdávania cien Anděl českej Akadémie populárnej hudby si odniesol sošky v kategóriách Spevák roka, Album roka i najpredávanejší album (Racek) a medzi albumami nenašiel premožiteľa ani v ankete Žebřík.

Úspešný rok zavŕšil koncom novembra v ankete Český slávik (reportáž), kde v kategórii spevákov porazil legendárneho Karla Gotta. "Cenu, ktorú som dnes vďaka vám dostal, som dostal ale aj vďaka Karlovi Gottovi. On ma totiž svojím vystupovaním naučil veľkej pokore," povedal vtedy v ďakovnej reči. Klus na Českom slávikovi získal dve ceny. Jeho pieseň Pánubohu do oken totiž zvolili poslucháči Rádia Impuls za najobľúbenejšiu skladbu roka.

Okrem hudby sa muzikant venuje aj herectvu, pričom má za sebou už niekoľko filmových úloh. Na budúci rok sa Klus stane otcom. Jeho priateľka Tamara Kubová, známa zo súťaže Hlas Česko Slovenska, je totiž v piatom mesiaci tehotenstva.

Tomáš Klus a Jiří Kučerovský - Pánubohudooken (live)

Zdroj: SITA
Foto: Tomasklus.cz

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus