Britská skupina Blossoms vydala 5. augusta svoj debutový album. Do konca roka sa z neho predalo toľko kópií, že skupine zabezpečil prvenstvo v rebríčku predajnosti britských debutantov roka 2016.

Magazín NME už krátko po vydaní označil eponymný album za trójskeho koňa hitparád. Samotných Blossoms tituloval ako hrdinov moderného rocku a ich tvorbu opísal ako "romantický rádiový pop dekorovaný úlomkami gitarových zvukov".  

Výsledky v rebríčku britských debutov za rok 2016 sú tesné. Blossoms z prvého albumu predali viac ako 65-tisíc kópií. Prekvapivo až za nimi skončii bývalý člen One Direction Zayn s predajom viac ako 64-tisíc kusov v marci vydaného albumu Mind Of Mine, ale aj víťaz dvoch najdôležitejších ankiet určujúcich hviezdy aktuálneho roka (BBC Sound of 2016 a cena Critics' Choice v rámci BRIT Awards) Jack Garrat s albumom Phase. Ten vyšiel ešte vo februári a doteraz si ho kúpilo niečo cez 62-tisíc fanúšikov.

"Náš album prišiel na trh v dvadsiatom ôsmom týždni, takže je úžasné, že sme predbehli Zayna s Jackom Garrattom. Obaja vydali svoje platne pred nami," povedali členovia skupiny Blossoms. V novembri uviedlo ich vydavateľstvo na trh rozšírenú verziu úspešného albumu. K pôvodným dvanástim skladbám pribudlo ďalších desať nahrávok vydaných predtým ako single a EP platne. Skupina si minulý týždeň za predaj prevzala striebornú platňu.


Riaditeľ vydavateľstva Virgin EMI, v ktorom skupina Blossoms svoj debut vydala, povedal, že úspech bol podmienený viacerými faktormi. "Sú medzi nimi vydanie EP platní, koncertovanie, darčekové predmety kapely, darčekové predmety k samotnému albumu... Môžu za to fanúšikovia a ich nadšenie, asi tak by som to zhrnul," povedal Clive Cawley. "A sú jedným z mála umelcov, ktorí sú v áčkovej rotácii na troch okruhoch BBC," dodal. Blossoms pravidelne vysielajú okrem alternatívnej stanice Radio 6 Music aj Radio 1 a Radio 2. Všetky tri spadajú pod verejnoprávnu BBC.

Debutový album skupiny Blossoms sa už po týždni od uvedenia do predaja dostal na prvé miesto UK Chartu. Za prvé dva týždne si ho kúpilo takmer 20-tisíc fanúšikov. Zaujal aj hudobných kritikov, ktorí sa o albume od začiatku vyjadrovali povzbudivo. Kapele otvoril aj dvere na viaceré prestížne hudobné festivaly. Skupina už stihla v jeseni absolvovať aj pracovnú cestu do USA a Kanady. Čas ukáže, či zaujmú aj na druhej strane Atlantiku.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Zdroj: NME.com, leh 
Foto: Facebook.com/blossomsband