Jednou zo sprievodných akcií osláv 15 rokov pôsobenia vydavateľstva Hevhetia na hudobnom trhu bola aj súťaž pre mladé talenty s názvom Debut 2017. Jednotlivci i hudobné zoskupenia mohli prostredníctvom webovej stránky Letného hudobného festivalu Hevhetia zasielať svoje súťažné skladby.

"Hevhetia vždy podporovala talenty. Preto súčasťou tohtoročných osláv pätnásteho výročia pôsobenia vydavateľstva na hudobnom trhu bola aj táto súťaž pre mladých debutantov. Sme radi, že sa do nej zapojili muzikanti nie len zo Slovenska, ale aj zahraničia. Víťazke gratulujeme a všetkým ostatným prajeme veľa úspechov pri napĺňaní ich umeleckých ambícií," hovorí riaditeľ vydavateľstva Ján Sudzina.

Odborná porota súťaže Debut 2017 pracovala v zložení Peter Motyčka (šéfredaktor časopisu Hudobný život), Ivan Buffa (skladateľ, dirigent a hudobný pedagóg), Peter Katina (hudobný publicista a pedagóg), Ján Sudzina (riaditeľ vydavateľstva Hevhetia) a Patrick Španko (hudobný publicista).

Spomedzi zaslaných nahrávok vybrala porota speváčku a skladateľku Zuzanu Eperješiovú z Košíc, ktorá tvorí a vystupuje pod umeleckým menom Skyva. Klavíru a spevu sa venuje už dlhé roky, hoci nie profesionálne. Svoje prvé piesne zložila už na začiatku strednej školy, kde mala možnosť aj nahrať prvé demo s 19 piesňami. Dopredu ju však hudobne i ľudsky posunuli až hudobníci a jej priatelia - bubeník a perkusionista Michal Lörinc, gitarista Peter Jakab a basgitarista Pavol Jakab. Spolupracuje však aj s inými muzikantmi, ktorí pomáhajú tvarovať črty jej piesní.  

Veľmi silný vzťah má aj k umeleckému slovu a k jazykom všeobecne (preto inklinovala k štúdiu prekladateľstva a tlmočníctva). S podporou ľudí okolo sa jej podarilo vydať debutovú zbierku poézie Piatok a iné vyznania. "Myslím, že hudba je univerzálny jazyk, ktorý nás spája na miestach a v situáciách, kde slovo nestačí na to, aby sme si porozumeli. Pre mňa slovo a hudba predstavujú symbiózu, ktorá otvára dvere do duše. V nej je človek ozaj človekom a všetko nepodstatné ustupuje do úzadia. A takéto veci sa snažím popri štúdiu a práci odhaľovať, chápať a pretavovať do piesní," prezradila Zuzana o tom, ako vníma hudbu.  

Umelecké meno Skyva si zvolila kvôli jeho významu. Tak ako v rozprávkach dobrí ľudia ponúkali blízkym a pocestným skyvy chleba, tak by aj Zuzana chcela ponúknuť zo seba kúsok čohosi pekného a dobrého.

Zdroj: Hevhetia
Foto: Hevhetia