Minulý piatok odvysielala Dvojka RTVS finálové kolo ďalšej série medzinárodnej súťaže Virtuózi, ktorá hľadá a predstavuje talentovaných umelcov a umelkyne v klasickej hudbe. Každá z pätice zúčastnených krajín vo finále spoznala svoj najväčší talent, ktorý vybrala medzinárodná porota na čele so svetovou hviezdou Plácidom Domingom.


Počas posledných štyroch piatkov sa na obrazovkách Dvojky vysielala súťaž mladých talentov klasickej hudby. V tomto roku súťažiaci z krajín V4 a Slovinska, ktoré bolo v tomto vydaní hosťujúcou krajinou, ukázali svoje hudobné talenty a zabojovali o prvenstvo v rámci svojej domovskej krajiny. V piatok 16. decembra sme na Dvojke spoznali víťazov. Tých vybrala medzinárodná porota, ktorej predsedal svetoznámy operný spevák Plácido Domingo.

Najúspešnejšou mladou virtuózkou Slovenska sa tentoraz sa stala Klára Valentovičová. Jedenásťročná žiačka osemročného gymnázia porotu presvedčila svojou hrou na zobcovej flaute. Navštevuje Základnú umeleckú školu L. Árvaya v Žiline a na tento nástroj hrá od svojich piatich rokov pod vedením pána učiteľa Pavla Stillera, pričom hráva na sopraninovú, sopránovú a altovú zobcovú flautu. 

Na kastingu do televíznej súťaže Virtuózi povedala, že považuje za nepravdepodobné, že by postúpila vôbec do medzinárodných semifinálových kôl. O to väčšiu radosť a prekvapenie cítila po finále. Faktom však je, že slovenská víťazka je úspešnou nielen v hre na zobcovej flaute, ale aj v matematike a v šachu. Jej hudobným vzorom je Ajna Marosz, slovenská víťazka Virtuózov z roku 2020. Klára Valentovičová tento rok zvíťazila aj na hudobných súťažiach Lams Matera, Amigdala, Danubia talents, Odin a London classic.

Klára s ďalšími štyrmi víťazmi z ostatných zúčastnených krajín (Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovinsko) získala 10-tisíc eur a čaká ju séria vystúpení v najslávnejších koncertných sálach sveta.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér RTVS Filip Púchovský. Správu sme upravili.