Američan Bo Diddley, ktorý patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti populárnej hudby 20. storočia, utrpel minulý týždeň infarkt.

Legendárny gitarista sa našťastie v čase srdečnej príhody nachádzal priamo v regionálnom zdravotnom stredisku v Severnej Floride, kde bola minulý piatok vykonávaná jeho prehliadka. Údajne sa počas nej necítil dobre a bol prevezený na pohotovosť. Krátko nato prišiel infarkt. Hovorkyňa Susan Clary včera informovala, že Diddley sa podrobil operácii srdca, ktorá by mala zlepšiť jeho krvný obeh. Taktiež potvrdila, že jeho stav je stabilizovaný a z oddelenia intenzívnej starostlivosti ho včera ráno previezli na oddelenie srdcovo-cievnych ochorení.

Diddleyho už v minulosti trápil vysoký krvný tlak a cukrovka. Zdravie 78-ročného "Originátora rock'n'rollu" je však vo veľmi vážnom stave od mája tohto roku, kedy utrpel počas koncertu v Iowe mozgovú príhodu. Pri nej bola poškodená ľavá časť jeho mozgu, čo spôsobilo vážne poruchy reči, porozumenia a v menšej miere boli narušené i motorické schopnosti. Vzhľadom na obmedzenú schopnosť komunikácie pravdepodobne už nikdy nebude schopný koncertovať.

Bo Diddley je mnohými považovaný za kľúčovú postavu v prechode od blues k rock'n'rollu, pretože ako jeden z prvých začal klásť dôraz na neustále prúdiaci rytmus skladieb sprevádzaný výrazným zvukom gitár. Mnohí si ho pamätajú aj vďaka charakteristickej gitare v tvare obdĺžnika.

Zdroj: Undercover.com.au, wikipedia.org