Maduar naštartoval v prvej polovici deväťdesiatych rokov na Slovensku dancefloorovú vlnu. Po nich začali liezť na svetlo sveta ako huby po daždi ďalšie "tuc-tuc" formácie. Spomeňme aspoň Exil, Salco, Dr. Nicolaus a Lobby.

Vtedy ani nie štrnásťročná košičanka Barbara Haščáková naspievala s projektom bratov Matyinkóvcov a Erika Arestu skladbu "Do It". Bol to hit ako sa patrí. Najskôr si ho všimlo zvolenské Rádio Family. O pol roka neskôr pesničku poctivo hrávali vtedy najpočúvanejšie stanice Rock FM a Fun Radio, "Do It" nesmela chýbať na žiadnej diskotéke. Nasledoval album s ďalšími hitmi a praktická ukážka toho, ako sa úspešné projekty množia delením. Maduar to skúšal s ďalšou speváčkou, duo Mc Erik & Barbara začalo písať samostatnú históriu.

Ale nazad k Maduaru. Keď sa "Do It" začala stávať celonárodným hitom, zobrali si ho na paškál traja spolužiaci z VŠMU. Herci, samozrejme... Marcel Nemec, Sáva Popovič a Heňo Plátek. Možno si ich budete pamätať skôr ako súbor Kopytovci. Maduárovský megahit sprznili podľa vlastných predstáv. A ďalší videohit bol na svete.



"Dójit" sa to volalo. Kopytovci vydali následne album "Mekký drevokocúr" (1995), užili si svojich warholovských pätnásť minút slávy, počas ktorých stihli ešte svojim priaznivcom ponúknuť ďalšie CD "Záhada uštipačnej Cilky" (1996). Okrem úletov a paródii však na oboch albumoch môžeme nájsť aj „ozajstné“ pesničky, za všetky spomeňme nádherný slaďák "Odchádzam". Ale to už je iný príbeh.

Peter Lehotský