Predali viac ako šesť miliónov nosičov. Koncertujú po celom svete. 26. apríla sa zastavia aj v bratislavskej Inchebe. Morcheeba.

Na Slovensko sa vracajú po niekoľkých rokoch s novým albumom, ktorý vyšiel začiatkom februára pod názvom „Dive Deep“. Príbeh tejto skupiny sa začal pred asi trinástimi rokmi vďaka hybnému motoru formácie – bratom Paulovi a Rossovi Godfreyovcom. Tí položili základný stavebný kameň v roku 1995 krátko potom, čo spolu vytvorili šesť skladieb pre Davida Byrnea na album „Feelings“. Najprv rozposlali do nahrávacích spoločností v Londýne mix svojich inštrumentálnych skladieb, ale bez veľkej odozvy. Krátko po doplnení zostavy o speváčku Skye Edwards prišlo podpísanie zmluvy. Nasledovala realizácia dvoch EP platní – „Trigger Hippie“ a „Music That We Hear“. Debutový album na seba nenechal dlho čakať, dostal názov „Who Can You Trust“ (1996) a priniesol aj prvý veľký hit „Trigger Hippie“.

Druhý album „Big Calm“ (1998) s hitmi ako „The Sea“ či „Let Me See“ pomohol trojici upevniť svoju pozíciu u prevažne mladých poslucháčov. Skupina bola na vzostupe a nahrávka ukázala príklon k popovému žánru, nájdeme tu však i hip-hop alebo disko. Nasledujúce CD „Fragments Of Freedom“ (2000) zaznamenalo priazeň viacžánroveho publika a Morcheebu posunulo do spoločnosti veľkých popových hviezd. Skladba „Rome Wasn't Built In A Day“ slávila úspech v nejednom hitparádovom rebríčku. Obdobne sa darilo aj nasledujúcej singlovke „Be Yourself“.


Morcheeba: „Rome Wasn't Built In A Day“

K spolupráci na albume „Charango“ (2002) boli prizvaní hostia - medzi nimi Kurt Wagner zo skupiny Lambchop, alebo rapper Slick Rick. Celú svoju doterajšiu tvorbu zrekapitulovala Morcheeba na kolekcii najväčších hitov pod názvom „Parts of the Process“ (2003). V tomto období opúšťa kapelu speváčka Skye, aby sa mohla venovať rodine a svojim projektom. Bratské duo však čoskoro objavilo náhradu v podobe vokalistky Daisy Martey, ktorá pôsobila v zaujímavej a relatívne úspešnej kapele Noonday Underground. Zakrátko vyšla nahrávka „Antidote“ (2005) – viac-menej akustické hudobné dielko s nádychom psychedélie.

A čo prinesie nová nahrávka Morcheeby, ktorá sa volá „Dive Deep“ a vyšla 4. februára 2008? Ako už úvodný singel „Enjoy The Ride“ naznačil, môžeme očakávať príjemnú, zvukovo priezračnú hudbu v strednom tempe s dokonalým tanečným ťahom. To všetko s celým zástupom hostí. Medzi nimi napríklad speváčka a skladateľka Judie Tzuke, Thomas Dybdahl z Nórska či rapper Cool Calm Pete. Nesmieme zabudnúť ani na francúzsku speváčku Mandu, ktorá kontaktovala Paula a Rossa prostredníctvom stránok Myspace.com a jej najväčší sen bol spievať práve v skupine Morcheeba.


Morcheeba: „Enjoy The Ride“

Peter Lehotský, -ts-
Foto: Morcheeba.co.uk