Britská rocková kapela Coldplay zverejnila podrobnosti o svojom očakávanom štvrtom štúdiovom albume 'Viva La Vida' vrátane dátumu vydania a zoznamu skladieb. Tých by malo byť oficiálne desať, no na originálnom albume by sa mala objaviť aj skrytá jedenásta skladba s názvom 'The Escapist'.

Vydanie albumu, ktorý vznikal v štúdiách v Londýne, v Barcelone a v New Yorku pod dozorom producentov Briana Ena a Markusa Dravsa, je naplánované na 16. jún. Album je pomenovaný podľa maľby známej mexickej umelkyne Fridy Kahlo, no celý jeho názov by mal znieť 'Viva La Vida or Death And All His Friends'.

Kapela vo vyhlásení na svojej oficiálnej stránke Coldplay.com naznačila, že pred samotným albumom by sa mal na trhu objaviť jeden alebo dva single, no neuviedli, ktoré zo skladieb by to mali byť. Zverejnili však kompletný zoznam desiatich skladieb nového albumu. Podľa informácie na Billboard.com bude v stope poslednej oficiálnej skladby albumu ukrytý inštrumentálny song s názvom 'The Escapist'.

Inštrumentálkou bude aj prvá skladba albumu 'Life in Technicolor'. Coldplay sa už dávnejšie zmienili o tom, že na novom albume sa oddali experimentovaniu. Pre Billboard.com prezradili, že sa v mnohých zo skladieb na novom albume vyhýbali zaužívanému modelu kompozície sloha-refrén-sloha. Ako príklad uvádzajú skladbu '42', ktorá akoby pozostávala z troch zdanlivo nesúvisiacich no šikovne prepojených pasáží.

Bubeník Will Champion prezradil, že za túto odvahu experimentovať vďačia najmä Brianovi Enovi: "Brian má tú úžasnú schopnosť demystifikovať nádhernú a komplikovanú hudbu a spraviť ju veľmi prístupnou. Vďaka nemu sme sa nebáli skúsiť nič." Frontman Chris Martin však fanúšikov upokojuje slovami: "Stále sme posadnutí tvorením skladieb, ktorú si môžete spievať aj s vodákmi. Len sme ich chceli prezentovať v inom šate."

Zoznam skladieb albumu 'Viva La Vida':

1. 'Life in Technicolor'
2. 'Cemeteries of London'
3. 'Lost!'
4. '42'
5. 'Lovers in Japan'/'Reign of Love'
6. 'Yes'
7. 'Viva La Vida'
8. 'Violet Hill'
9. 'Strawberry Swing'
10. 'Death and All His Friends'
* 'The Escapist' (skrytý song)

Zdroj: Nme.com, Billboard.com, Coldplay.com