Pomaly ale isto sa blíži dlho očakávané septembrové vydanie nového albumu rockovej a metalovej legendy Metallicy. Kapela v týchto dňoch spustila novú webovú stránku Missionmetallica.com, kde ponúka fanúšikom množstvo exkluzívneho obsahu, videá, ukážky a ochutnávky nového albumu, ale aj možnosť získať prístup do zákulisia ich plánovaných letných koncertov.

Projekt Mission:Metallica s hlavnou myšlienkou "Zaži nový album... predtým ako je hotový" sľubuje pravidelným návštevníkom tejto stránky vždy čerstvé ukážky z plánovaného deviateho štúdiového albumu, jedinečné živé nahrávky, exkluzívne videá z nahrávania a fotografie zo štúdia ale i z archívu. Okrem toho všetkého však Metallica ponúkne fanúšikom aj možnosť vyhrať "backstage pass" - teda prístup do zákulisia na každý z koncertov, ktoré odohrajú toto leto.

Pre najvernejších fanúšikov, ktorým by to všetko nestačilo, je pripravený "vyšší level" projektu, tzv. Metallica Platinum. "Pre všetkých hardcore Metallica bláznov, ktorí sú neuspokojiteľní a chcú viac, viac, viac a extra viac! Kópia nového albumu doručená priamo pred vaše dvere v deň vydania, špeciálne videozábery každý týždeň, oveľa viac fotiek, skvelé súťaže o možnosť cestovania na vystúpenia toto leto, na ďalšie prekvapujúce akcie či do Metallica HQ, možnosť stiahnutia živých koncertov a celého albumu hneď o polnoci v deň jeho vydania, zvonenia s riffmi z nového albumu, atď., atď., atď. a ešte oveľa viac toho pripravujeme už teraz ako píšeme toto." - uvádza sa na stránke Missionmetallica.com.

Aby fanúšikovia získali prístup k exkluzívnemu materiálu, stačí sa pre začiatok zapísať do mailing listu. Pod prvými zverejnenými videami je tiež odkaz, podľa ktorého sa fanúšikovia v najbližších dňoch majú na čo tešiť: "... dúfame, že táto stránka sa stane každodennou súčasťou vášho života. Krátko po tom, ako ste dostali príležitosť poobzerať sa, pozrieť si nejaké videá a zistiť o čom to tu celé je, spravíme ďalší krôčik, rozbehneme tú Platinum vec, o ktorej sme písali, a celkovo to tu poriadne odpálime."

Krátko po spustení stránky sa začína aj letné turné Metallicy. Už túto stredu sa predstavia na benefičnej akcii vo Wiltern Theatre v Los Angeles, aby podporili hudobnú školu Silverlake Conservatory of Music založenú basgitaristom Red Hot Chili Peppers Michaelom "Flea" Balzarym. Táto nezisková organizácia poskytuje možnosť hudobného vzdelania študentom z rodín s nízkym príjmom.

Na podujatí sa okrem Metallicy predstaví aj Scars on Broadway - vedľajší projekt členov System of a Down Darona Malakiana a Johna Dolmayana. Výťažok z benefičnej akcie bude použitý na prípravu letného kempingového programu pre študentov a na iniciatívu výstavby novej budovy školy.

Už od 28. mája bude Metallica koncertovať v Európe, prvý koncert odohrá v poľskom meste Chorzow. Následne sa do 24. augusta stihne predstaviť v ďalších 20 mestách po celej Európe. Českí a slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť najmä na 3. jún, kedy sa legendárna kapela predstaví na štadióne Slávie v Prahe.

Zdroj: Missionmetalica.com, Metallica.com, Nme.com, Billboard.com, wikipedia.org