V pondelok skončila Akadémia populárnej hudby svoje hlasovanie a tak rozhodla o nomináciách na ceny Aurela za minulý rok. V jedenástich hlavných kategóriách vyberali jej členovia, medzi ktorými je aj zástupca Hudba.sk, to najlepšie z najlepšieho, čo na slovenskej populárnej scéne minulý rok vyšlo.

Nomináciám vedie prešovská skupina Komajota, ktorá minulý rok vydala svoj album 'Časopriestor'. Trojica z Prešova je nominovaná v šiestich kategóriách – Najlepší výkon hudobnej skupiny/dua, Najlepšia skladba roka za ich prvý singel 'Ráno v novinách', ktorého videoklip je zároveň nominovaný v kategórii Najlepší videoklip. Jeho autorom je Jaroslav "Jaris" Vaľko. Ten je takisto aj autorom obalu albumu 'Časopriestor', za ktorý má spoločne s kapelou nomináciu v kategórii Najlepší obal. Ďalšia nominácia pre Komajotu je v kategórii Najlepší album za ich debut 'Časopriestor' a v kategórii Objav roka budú bojovať o "tučniaka" s kapelami Peoples a 100 múch a spevákom Danielom Heribanom.

O jednu nomináciu menej ako Komajota má jedna z najúspešnejších slovenských kapiel súčasnosti – Desmod. Päť nominácii možno práve pre nich bude znamenať Aurela v kategóriách Najlepší výkon hudobnej skupiny/dua, Najlepší album za ich 'Kyvadlo', Najlepší obal, ktorého autorom je maliar, grafik a výtvarník Karol Félix a Najlepší producentský výkon pre Romana Slávika. Spevák skupiny Desmod, Mário "Kuly" Kollár, je zároveň nominovaný v kategórii Najlepší mužský spevácky výkon.

Po tri nominácie majú skupiny IMT Smile, Horkýže Slíže a Lavagance. IMT Smile vydali v minulom roku album 'IMT Smile (Live)', za ktorý získali nominácie v kategórii Najlepší zvuk pre Jána Došeka a Najlepší producentský výkon. Producentom albumu je pritom spevák IMT Smile Ivan Tásler, ktorého akadémia nominovala aj v kategórii Najlepší mužský spevácky výkon.

Horkýže Slíže majú šancu získať ocenenie Aurel v kategóriách Najlepšia skladba a videoklip za ich minuloročný hit 'RnB Soul' a Najlepší album – 'Ukáž tú tvoju zoo'. Skupina Lavagance získala nomináciu v kategórii Najlepší výkon skupiny/dua a ich spevák Marek Rakovický je nominovaný v kategórii Najlepší zvukový záznam za ich aktuálny album 'Orthodox Experience'. Obal albumu, ktorého tvorcom je Andrew Hillard je nominovaný v kategórii Najlepší obal roka.

Bansko-bystrická skupina 100 múch získala okrem nominácie v kategórii Objav roka aj nomináciu za Najlepší producentský výkon. Ich album 'Z hrušky dole' im produkoval Andrej Šeban. Dve nominácie na svojom konte má aj Jana Kirschner, ktorá je nominovaná za Najlepší ženský spevácky výkon a Najlepší zvukový záznam pre Rossa Culluma, s ktorým Jana svoj album 'Shine' nahrávala. Rovnako v dvoch kategóriách je nominovaná aj Misha. Jej album '13000krát' ocenili akademici nielen nomináciou pre Ľuboša Priehradníka za Najlepší zvukový záznam, ale Misha má nomináciu aj za Najlepší ženský spevácky výkon.

Po jednej nominácii majú Miroslav Žbirka v kategórii Najlepší mužský spevácky výkon, Zuzana Smatanová za Najlepší ženský spevácky výkon a skupina Para za hit 'Abstinent'. V kategórii Najlepšia skladba roka má jednu nomináciu aj skupina Peha za pesničku 'Muoj Bože'. Speváčka Tina má nomináciu v kategórii Najlepší videoklip, režisérom jej nominovaného videoklip 'Kým ty spíš' je Vladimír Okánik.

V kategórii Najlepší inštrumentalista roka sú nominovaní piati hudobníci - Juraj Kupec, René Lacko, Erich Boboš Procházka, Oskar Rózsa a Tomáš Sloboda. Najviac nominácií je v kategórii Najlepší zvukový záznam. Okrem Ľuboša Priehradníka, Mareka Rakovického, Rossa Culluma a Jána Došeka sú nominovaní aj Majo Hurajt a Ivan Jombík.

Akadémia populárnej hudby začala hlasovať v druhom kole, kde rozhoduje o víťazoch jednotlivých kategórií a takisto sa stále hlasuje aj v žánrových kategóriách: alternatíva, hip-hop & RnB, folk & ethno & world music, jazz/blues a gospelová hudba. Každoročne sa jedna z osobností slovenskej populárnej hudby uvádza aj do Siene Slávy. O ňom rozhoduje Slovenská národná skupina IFPI a jeho meno sa dozvieme až priamo na odovzdávaní cien Aurel.

Víťazi jednotlivých kategórií budú známi už 27. mája 2008, kedy sa budú ceny SNS IFPI odovzdávať v divadle West v Bratislave a v priamom prenose Fun rádia. Počas neho sa naživo predstavia Zuzana Smatanová, Misha, Komajota a Lavagance.

Súvisiaci interpreti: Komajota