Členovia britskej kapely Oasis budú s novým albumom "vykopávať duše", dali mu totiž názov 'Dig Out Your Soul'. Prvým singlom bude skladba 'The Shock of the Lightning'.

Album vyjde 7. októbra v ich vlastnom vydavateľstve Big Brother Recordings, ktoré si podľa novej zmluvy, podpísanej tento mesiac, bude deliť zisky i povinnosti s major labelom Sony BMG. Siedmy štúdiový album mal byť ich prvým, ktorý by si kapela vydala úplne sama práve na Big Brother Recordings. Pôvodná štandardná nahrávacia zmluva so Sony BMG im totiž vypršala ešte v roku 2005 po vydaní šiesteho albumu 'Don't Believe the Truth'.

Avšak v týchto dňoch sa Oasis rozhodli nadviazať s vydavateľským gigantom novú zmluvu, na základe ktorej vydajú na Big Brother v spolupráci so Sony BMG v nasledujúcich rokoch tri albumy. Okrem toho získalo ich vydavateľstvo od Sony BMG práva na vydávanie a distribúciu celého ich katalógu.

Gitarista Noel Gallagher o pripravovanom prvom singli nového albumu povedal: "Ak vám 'The Shock of the Lightning' bude znieť instantne a pôsobivo, je to preto, že bola napísaná smrteľne rýchlo. A nahratá rekordne rýchlo. Skladba 'The Shock of the Lightning' je v podstate demo. A zachovala si svoju energiu."

Album 'Dig Out Your Soul' produkoval Dave Sardy (Marilyn Manson, Nine Inch Nails, The Rolling Stones, Primal Scream, RATM, Slayer,...) a obsahuje autorské skladby od všetkých štyroch členov kapely. Zatiaľ však nebol zverejnený kompletný zoznam skladieb.

"Chcel som napísať songy, ktoré majú šťavu. Nielen pesničky, ktoré sa držia tradičnej štruktúry slohy, refrénu a strednej osmičky. Chcel som zvuk, ktorý by bol hypnotickejší, dynamickejší. Skladby, ktoré by vás do seba vtiahli, úplne iným spôsobom. Skladby, na ktoré by ste sa možno museli nejako napojiť - cítiť ich." - prezradil Noel.

Oasis vyrážajú koncom leta na turné po Severnej Amerike. Od 26. augusta do 9. septembra odohrajú deväť koncertov v amerických a kanadských mestách. Špeciálnym hosťom na koncertoch bude Ryan Adams.

Zdroj: Billboard.com, Music-news.com, Nme.com