Kultová britská kapela v súčasnosti dokončuje nahrávanie dvanásteho štúdiového albumu, ktorý vyjde na jar budúceho roka. Následne vyrazí kapela s novým albumom na turné, v rámci ktorého by mala, zatiaľ len podľa oficiálne nepotvrdených šepkaníc, v máji 2009 po druhýkrát navštíviť aj Bratislavu.

Aj keď sa toho o pripravovanom albume slávnej britskej trojice zatiaľ veľa nevie, už teraz je isté, že bude z istého hľadiska prelomovým. Podobne ako Madonna, Eagles, Nickelback a ďalší interpreti, rozhodli sa začiatkom mesiaca aj Depeche Mode ukončiť svoju dlhoročnú spoluprácu s vydavateľstvom Warner Music, ktoré vydávalo ich predchádzajúce nahrávky v USA.

Na prvý pohľad sa zdá, že v našom priestore by malo zostať všetko po starom. Veď vzťah členov kapely so šéfom ich domovskej značky Mute Records (EMI) Danielom Millerom by im mal tradične zaručiť výhodné podmienky na vydanie nového albumu v Európe. Tí, čo dianie na hudobnej scéne sledujú pozorne, sú však ohľadom spôsobu vydania novej platne DM právom na pochybách.

Prehliadnuť totiž nemožno ani fakt, že manažér kapely Baron Kessler začiatkom tohto roka spoločne s manažérom kapely Coldplay Daveom Holmesom založil produkčnú spoločnosť Good Boy Productions. Jej prvým úspešným projektom bol v júli hviezdami nabitý kanadský Pemberton Festival, no nie je vylúčené ani to, že firma skúsených manažérov bude v budúcnosti aj vydávať hudbu, napríklad tú najnovšiu od Depeche Mode.

Kapela Coldplay pri vydaní svojho posledného albumu dokázala, že jej experimentovanie s novými formami vydávania a propagácie hudby nie je cudzie a niečo podobné možno zrejme začiatkom budúceho roka čakať aj od Depeche Mode. Akými chodníčkami napokon svoj nový album doručia fanúšikom je zatiaľ rovnako nejednoznačné ako to, či a v ktorý dátum sa predstavia v Bratislave.

Isté však je, že kapely Depeche Mode a Coldplay majú nielen vďaka novému biznisu ich manažérov k sebe, keď už nie hudobne, tak aspoň ľudsky bližšie ako kedykoľvek predtým. Dokazuje to aj aktuálny video cover skladby 'Viva La Vida', ktorý Coldplay pripravili "z lásky k Depeche Mode a géniovi Antonovi Corbijnovi". Video si môžete pozrieť na stránke www.coldplay.com/vivavideo2.php.

Zdroj: Side-line.com, Depechemode.com, Coldplay.com, webnoviny.sk, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode