Comeback jednej z najvýznamnejších britpopových kapiel sa podaril dokonale. Po úspešnom uvedení videoklipu k novej skladbe 'Love Is Noise', letnom koncertovaní na najväčších britských a európskych festivaloch a zverejnení všetkých skladieb na vypočutie na ich Myspace stránke, debutoval ich prvý album po takmer jedenástich rokoch na prvej priečke britského albumového rebríčka. Album 'Forth' vyšiel 25. augusta.

Aj napriek tomu, že predajnosť nového albumu bola počas prvých siedmych dní v predaji štvornásobne nižšia ako pri ich albume 'Urban Hymns' (1997), The Verve zavŕšili svoj comeback na čele britského rebríčka. Minulotýždňová jednotka, ktorou bol debutový album 'Script' od írskej pop rockovej kapely The Script, sa prepadla na tretie miesto. Druhá priečka patrí americkým nu metalistom Slipknot a ich novinke 'All Hope Is Gone'.

V prvej desiatke sa tento týždeň umiestnili aj dve kompilácie hudobných legiend. Kompilácia 'King Of Pop' od Michaela Jacksona, ktorý minulý piatok oslávil svoje 50. narodeniny, sa vďaka predaju za uplynulý týždeň dostala na piate miesto britského rebríčka. Na šestke je 'Gold: Greatest Hits' od švédskej skupiny ABBA. Na siedmom mieste sa nachádza suverénne najúspešnejší album roka: Duffy - 'Rockferry', nasledovaný albumom 'Viva La Vida Or Death And All His Friends' od Coldplay.

V rebríčku singlov v Británii už štvrtý týždeň dominuje Američanka Katy Perry. Bývalá gospelová speváčka sa v roku 2001 s debutovým albumom 'Katy Hudson' stala pre americkú kresťanskú komunitu malou tínedžerskou hviezdičkou. Krátko po tom, ako "dospela", si však zmenila umelecké meno na Katy Perry, vykašľala sa na názory svojich pobožne založených rodičov, a vo veku 23 rokov si podľa osvedčeného Madonninho receptu získala celý svet.

Stalo sa tak najmä vďaka tomu, že vo svojom prvom singli na major labeli 'Ur So Gay' vo veľmi presvedčivom speváckom výkone vyčíta priateľovi, že sa chová ako gay, a následne opisuje ako "pobozkala dievča" v aktuálnom electro-rockovom singli 'I Kissed A Girl'. V spojení s jej minulosťou a kresťanskou výchovou bol úspech takýchto skladieb vopred zaručený. A nič proti tomu nespraví ani jej zlomená rodina, ani protestujúci aktivisti za práva menšín.

Aj napriek nespornej chytľavosti oboch singlov, "lechtivému" novému videoklipu, štipke kontroverzie á la Britney 2001, silenej mladíckej rebélie na spôsob Avril Lavigne a vyčerpávajúcemu Lily Allen-ovskému Myspace profilu plnému fotografií, sa ťažko zdržať úžasu nad touto novou hviezdou. Fanúšikovia jej aktuálneho singla asi ešte nikdy nepočuli o kapele I Am X, nehovoriac o desiatkach electro-popových kapiel z 80-tych rokov... Ale aj o tom je dnešná populárna hudba - recyklácia starých hudobných nápadov, dobrý vzhľad a kontroverzné témy... Nech sa novej Madonne, ako ju mnohí začali nazývať, darí.

Zdroj: Nme.com, Bbc.co.uk, wikipedia.org
Foto: Katyperry.com, Myspace.com/katyperry

Súvisiaci interpreti: Katy Perry, The Verve