Britská progresívno-rocková kapela Yes, v ktorej sa za štyri desaťročia pôsobilo už 14 hudobníkov, prekvapila fanúšikov rozhodnutím pokračovať v jubilejnom turné aj napriek chorobe svojho frontmana a zakladajúceho člena Jona Andersona. Yes sa na zvyšných koncertoch turné, ktoré je oslavou 40. výročia založenia kapely, predstavia s "náhradným" spevákom, ktorého našli na obľúbenom portáli Youtube.com.

Kapela bola po ochorení svojho frontmana donútená pripravované turné zrušiť, no vďaka Youtube.com našli zaňho náhradu. Benoit David, ktorý spieva vo viacerých tribute kapelách hrajúcich hudbu Yes, tak nahradí Jona Andersona na In The Present Tour, ktoré začína 4. novembra v kanadskom Ontariu. "Myslím, že to bude fungovať dobre," - povedal pre Associated Press basgitarista Chris Squire, druhý z členov Yes, ktorí v kapele pôsobia už od jej založenia v roku 1968. "Samozrejme, realisticky, je tu isté riziko, ale bez toho to nejde."

Kapela Yes, ktorú v súčasnosti tvorí Squire, Anderson, gitarista Steve Howe a bubeník Alan White, musela svoje jubilejné turné prerušiť v júni po tom, ako speváka začali trápiť vážne problémy dýchacích ciest a lekári mu odporučili polročný odpočinok.

Chris Squire však na internete objavil Benoita Davida po tom, ako mu kamarát poslal odkaz na videozáznam z hrania jeho kapely Close To The Edge na Youtube. Chrisovi sa výkon speváka v kapele, ktorá sa špecializuje na tvorbu Yes, zapáčil a pozval ho na stretnutie. "Prvá vec, ktorú mi povedal bola: No, tak sa tu trochu poobzerám, či tu nie sú nejaké kamery v prípade, že by ste ma chceli nachytať." - spomína Squire.

Chris Squire dúfa, že sa Anderson, ktorý je známy aj vďaka svojej spolupráci s gréckym hudobníkom Vangelisom, čoskoro zotaví a na budúci rok bude opäť schopný koncertovať. "Andersona nie je možné plne nahradiť, lebo on už v hudobnom biznise znamená veľmi veľa. Túto zámenu spevákov berieme skôr ako dočasnú náhradu." Zároveň však dodáva, že túto príležitosť využijú na to, aby mohli na najbližších koncertoch s Benoitom Davidom hrať aj skladby, ktoré Anderson na rozdiel od ostatných členov kapely nemá naživo veľmi v obľube a tiež skladby z albumu 'Drama', ktorý v roku 1980 nahrali bez neho.

Yes nie sú prvou klasickou rockovou kapelou, ktorá našla náhradu za svojho speváka na internete. Americká kapela Journey, ktorá je na scéne už od 70. rokov, si minulý rok našla za frontmana Stevea Augeriho náhradu v podobe filipínskeho speváka Arnela Pinedu, ktorý nahrávky svojej kapely hrajúcej ich covery taktiež uverejnil na Youtube. Zdá sa však, že Pineda má, na rozdiel od Benoita Davida, svoje miesto v novej kapele isté. Po necelom roku v Journey sa už teší z úspechu ich prvého spoločne nahratého albumu 'Revelation', ktorý vyšiel v júni tohto roka.

Zdroj: Yesworld.com, Billboard.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Yes